Svijet
StoryEditor

Rusi uništavaju hranu iz zapadne Europe

06. Kolovoz 2015.

U Rusiji je u četvrtak, prema predsjedničkom ukazu Vladimira Putina, počelo uništavanje zaplijenjenih prehrambenih proizvoda koji podliježu režimu ruskih protusankcija, uvedenih nakon sankcija Zapada nametnutih Rusiji.

Čelnik Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Sergej Dankvert izvijestio je u četvrtak da se uništavaju prve količine nelegalno uvezenih proizvoda. Po njegovim riječima, riječ o nekoliko stotina tona robe.

U dijelu ruske javnosti raste ogorčenje zbog uništavanja hrane. Tako je, prema raznim novinskim izvješćima, između 155 i 250 tisuća ljudi potpisalo otvoreno pismu Putinu u kojem traže povlačenje ukaza. Potpisnici pisma predlažu da se hrana razdijeli siromasima, beskućnicima i socijalno ugroženim građanima.

- Čemu uništiti svježe europske proizvode kojima možemo nahraniti veterane, umirovljenike, invalide, obitelji s puno djece, nastradale od prirodnih katastrofa i druge potrebite?, kaže se u pismu.

Prema mišljenju inicijatora pisma, sankcije su dovele do viših cijena poljoprivrednih proizvoda pa su ruski umirovljenici, branitelji, obitelji s većim brojem djece, osobe s invaliditetom i drugi potrebiti građani prisiljeni znatno ograničiti svoju prehranu. Autori pisma tvrde i da uništavanje zaplijenjenih namirnica izaziva proračunske troškove, a da se raspodjele hrane onima kojima bi dobro došla bez opterećivanja državnog budžeta mogu prihvatiti humanitarne organizacije.

Rusija je 7. kolovoza prošle godine, kao odgovor na sankcije Zapada zbog upletenosti u krizu u Ukrajini, uvela zabranu uvoza mesa, mlijeka, ribe, voća i povrća te prerađevina iz tih sirovina iz SAD-a, Kanade, zemalja EU-a, Australije i Norveške. Koncem lipnja ove godine, Vladimir Putin potpisao je ukaz o produljenju zabrane za većinu poljoprivrednih proizvoda iz tih zemalja do 5. kolovoza 2016. godine.

14. travanj 2024 11:12