Svijet
StoryEditor

Rusija cilja turski turizam, a na zadovoljstvo obje strane, plin i nafta ostaju neokrznuti

26. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Mnogima diljem svijeta ponovno je zastao dah na vijest da je Turska srušila ruski vojni zrakoplov, u strahu od još jednog incidenta koji može imati globalne posljedice, od ekonomije do vojne sile.

Ne događa se često takva napetost između najveće svjetske nuklearne sile, Rusije i članice najvećeg svjetskog vojnog saveza, Turske kao dijela NATO saveza, ali financijska tržišta samo su na kratko reagirala. Zlato je slabo poraslo, a cijena nafte se na trenutak ‘zatresla‘, komentira Ole Hansen, glavni rukovoditelj strategije za robe u Saxo Banci.

- Ulagači u zlato usmjereni su na negativni utjecaj koji će izazvati eventualno podizanje kamatnih stopa u SAD-u sljedeći mjesec, a cijena zlata povećala se zbog kombinacije faktora – verbalnih intervencija iz Saudijske Arabije, geopolitičkih rizika zbog Sirije i odluke hedge fondova da povećaju svoje ‘short‘ pozicije u ročnicama (futures), što je postavilo nove rekorde u posljednjim tjednima. Cijena Brent premium sirove nafte neznatno se povećala u odnosu na WTI sirovinu naftu, ali razlika je i dalje od dva do četiri dolara po barelu. Ulagači u naftu očito također i dalje prate pokazatelje koji nisu direktno povezani s geopolitičkim dnevnim događanjima – komentira Ole Hansen.

I dok kao posljedica tog tragičnog događaja za dvojicu ruskih pilota, traje za sada samo verbalni otvoreni sukob dviju država, odnosno suprotstavljenih globalnih sila koje očito ne žele otvoreni sukob, najveći utjecaj bit će čini se onaj na gospodarske veze Turske i Rusije. Za Tursku, Moskva je izrazito važan ekonomski partner s trgovinom između dvije država od oko 21 milijardi dolara. Od 2013., Rusija je za Tursku šesto najvažnije izvozno tržište dok je u kategoriji uvoza Rusija za Tursku na trećem mjestu. Prije samo dva tjedna ruski je predsjednik turskoj novinskoj agenciji hvalio neovisnu poziciju Ankare u odnosu na sankcije sa zapada, u vezi sa zajedničkim TurkStream projektom plinovoda, podsjećaju iz Saxo Banke. Ruski Gazprom isporučuje oko 27 milijardi kubnih metara ruskog prirodnog plina, odnosno gotovo 70 posto od ukupne potrošnje plina u Turskoj.

Ujedno, odmah nakon Nijemaca, Rusi su najčešći gosti u Turskoj, a nacionalna ruska turistička agencija odmah je u utorak savjetovala tur-operatorima da zaustave ponude za posjete Turskoj. Istovremeno, najavljuju se i kontrole za uvoz hrane u Rusiju što je također bitan turski izvozni sektor u Rusiju. Takve namjere očito još ne namjeravaju sprovesti za tržište energenata, navode iz Saxo Banke, prema tvrdnjama ministara iz turske vlade. Pozitivno za Tursku jer gotovo 65 posto svih energenata Turska uvozi iz Rusije, a ujedno ne čudi da je i Rusija u tom dijelu preskočila prijetnje jer je taj sektor ionako već pritiskom niske cijene nafte i zapadnih sankcija, pojašnjava Michael McKenna, analitičar iz Saxo banke i ističe da tursko financijske tržište također nije osjetilo neki veći potres, uz sitne negativne promjene na burzi i padu lire u odnosu na dolar. Čini se kako će cijeli incident i ostati na tim najavljenim blokadama u međusobnim gospodarskim odnosima, iako su tenzije oko Sirije i pozicije predsjednika Bashara al-Assada zapravo cijelo vrijeme u pozadini događaja s rušenjem ruskog zrakoplova koliko god se sve prikazivalo kao borba protiv takozvane Islamske države, zaključuje analitičar iz Saxo Banke.

19. travanj 2024 12:58