Svijet
StoryEditor

Rusija zabranjuje pušenje u javnim prostorima

15. Prosinac 2012.

Zastupnici u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, u petak su u prvom čitanju prihvatili zakon o zabrani pušenja u javnim prostorima i ograničavanju prodaje duhanskih prozvoda.

Premijer Dmitrij Medvedev je rekao da je 44 milijuna Rusa, gotovo trećina, ovisna o duhanu te da gotovo 400.000 ljudi godišnje umre od bolesti povezanih s pušenjem. Po nacrtu zakona zabranit će se oglašavanje duhanskih proizvoda a postupno će se uvoditi i zabrana pušenja u javnim prostorima kao što su restorani, barovi i hoteli. Također će se zabraniti prodaja cigareta u kioscima i prodavaonicama na postajama što je zabrinulo vlasnike kioska koji upozoravaju da će propasti.

Zastupnici Dume su u prvom čitanju nacrt zakona prihvatili s 429 glasova za i dva suzdržana. Zamjenik ministra zdravstva Sergej Velmjaikin je u Dumi rekao da cilj zakona nije smanjiti broj pušača nego spriječiti rast njihova broja. Strane duhanske korporacije, uključujući BAT, Japan Tobacco, Imperial Tobacco i Philip Morris, nadziru više od 90 posto prodaje duhanskih proizvoda u Rusiji i lobirale su za ublažavanje prijedloga zakona. Rusija je nakon Kine najveće tržište duhanskih proizvoda a u 2011. godini procjenjeno je na 22 milijarde dolara.Prvotno se mislilo da će zakon stupiti na snagu početkom iduće godine no zbog odgoda drugo čitanje se ne očekuje prije proljeća 2013. godine. Ukoliko se zakon usvoji njegove će se odredbe početi primjenjivati u fazama do 2016. kada bi sve trebale biti uvedene.

18. travanj 2024 23:24