Svijet
StoryEditor

Ruska valuta na novoj rekordno niskoj razini u odnosu na dolar

02. Rujan 2014.

Tečaj ruske valute skliznuo je jutros na novu rekordno nisku razinu u odnosu na dolar, a pale su i cijene dionica na burzi u Moskvi pod pritiskom mogućih strožih sankcija zapadnih zemalja protiv Rusije uslijed pojačanih borbi u Ukrajini.

Rubalj je jutros oslabio 0,3 posto prema američkoj valuti, pa je tečaj dolara iznosio 37,25 rubalja. Tijekom trgovanja dosegnuo je i 37,5 rubalja.

Trgovanje opcijama ruskom valutom ukazuje na to kako šanse da tečaj dolara u idućih šest mjeseci dosegne 40 rubalja iznose 60 posto, pokazuju podaci agencije Bloomberg. Samo u kolovozu ruska je valuta oslabila 3,7 posto u odnosu na dolar, dok je od početka godine skliznula oko 12 posto.

Burzovni indeks MICEX spustio se, pak, jutros 0,3 posto, zabilježivši pad treći dan zaredom. Najviše su pritom pale cijene dionica trgovačkih lanaca, jer deprecijacija rublja povećava troškove uvoza ruskih supermarketa, upozoravaju analitičari.

S druge strane, dionica Rosnefta poskupila je 1,3 posto zbog procjena da će slabiji rubalj povećati zaradu najveće ruske naftne kompanije, jer se nafta plaća u dolarima.

20. travanj 2024 15:12