Svijet
StoryEditor

Ruskim kreditom Srbija kupuje nove vlakove

24. Studeni 2012.

Ruski ministar financija Anton Siluanov potvrdio je u petak u Moskvi da je Rusija odobrila Srbiji zajam od 800 milijuna dolara za željezničku infrastrukturu uz petogodišnji rok otplate, izvijestili su mediji u Beogradu.

Ruski ministar financija Anton Siluanov potvrdio je u petak u Moskvi da je Rusija odobrila Srbiji zajam od 800 milijuna dolara za željezničku infrastrukturu uz petogodišnji rok otplate, izvijestili su mediji u Beogradu. Siluanov je precizirao da će kredit biti dostupan Srbiji već ove godine uz kamatu od 4,1 posto na godišnjoj razini, navode srbijanski mediji pozivajući se na ruske agencije Ria Novosti i Interfaks. 

Među predviđenim projektima koje će Srbija financirati ruskim kreditom je i kupnja dizelsko motornih vlakova od ruske tvrtke "Metrovagonmaš". Ukupna vrijednost projekata procjenjena je na 920 milijuna dolara, a Srbija će morati osigurati 15 posto novca, odnosno 120 milijuna dolara. Predvđeno je da u poslovima obnove i gradnje željezničke infrastrukture u Srbiji ruske tvrtke sudjeluju u omjeru 70:30 posto. Pregovori o ruskom kreditu Srbiji od milijardu dolara započeli su krajem listopada 2009. godine, a do sada je dio od 200 milijuna dolara iskorišten u 2010. za potporu državnom proračunu.

18. svibanj 2024 21:31