Svijet
StoryEditor

RWE prodao OMV-u udio u cjevovodu Nabucco

15. Travanj 2013.

Njemački energetski distributer RWE prodao je austrijskoj naftnoj i plinskoj kompaniji OMV 17 posto udjela u planiranom europskom cjevovodu Nabucco, čiju realizaciju prate brojne teškoće.

Dvije su kompanije u prosincu najavile da pregovaraju o takvoj transakciji da bi u veljači izvršni direktor OMV-a Gerhard Roiss objavio kupovinu udjela.

U nedjelju je OMV-ov glasnogovornik potvrdio akviziciju udjela u Nabuccu, ne navodeći nikakve financijske detalje. RWE je također potvrdio informaciju, dodajući da je transakcija zaključena u ožujku. Prema početnim je planovima Nabucco trebao transportirati oko 30 milijardi prostornih metara plina godišnje od Kaspijskog mora do Europe.

Po izvornoj je zamisli njegova trasa trebala prolaziti kroz Tursku preko Mađarske, Rumunjske i Bugarske do Austrije a sam projekt od samog je početka bio opterećen brojnim problemima koji su u više navrata odgađali početak gradnje.

Kako bi oživjeli projekt, dioničari su predložili kraću, jeftiniju varijantu cjevovoda, nazvanu Nabucco West, koja će transportirati 10 do 22 milijardi prostornih metara plina od bugarsko-turske granice do Austrije. Ostali članovi konzorcija koji gradi cjevovod obuhvaćaju mađarski Mol, rumunjski Transgaz, bugarski Bulgargas i turski Botas.

Rusija je kreirala komercijalni pritisak na projekt gradnjom cjevovoda Sjeverni tok kroz Baltičko more do Njemačke a u prosincu počela je graditi i Južni tok koji bi trebao prolaziti kroz južnu Europu do Austrije.

24. travanj 2024 03:43