Svijet
StoryEditor

Ryanair mora prodati svoj udio u irskoj aviokompaniji Aer Lingus

11. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Jedna od najpoznatijih niskotarifnih aviokompanija, Ryanair, mora prodati većinu svog udjela u irskoj konkurentskoj tvrtki Aer Lingus.

Naime, CMA, nadležno tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja, je naredilo aviokompaniji da svoj udio u Aer Lingusu smanji s 29,8 posto na pet posto. Ryanair je, pak, izjavio kako je odluka ‘očigledno pogrešna‘.

Do odluke je došlo nakon što je vlada Irske odlučila prodati 25 posto udjela u Aer Lingusu vlasniku British Airwaysa, International Airlines grupi (IAG).

Sudska bitka

CEO Ryanaira, Michael O‘Leary, borio se protiv prijašnjih pokušaja da se kompaniju natjera da proda udio u Air Lingusu. Štoviše, O‘Leary je u dva navrata pokušao kupiti kompaniju. Posljednji put ga je spriječila Europska komisija, na čemu je Aer Lingus bio zahvalan. Nakon toga je CMA izdao naredbu prema kojoj Ryanair mora svoj udio u Aer Lingusu smanjiti na pet posto.

Ryanair se, očekivano, žalio na odluku, ali je u travnju izgubio slučaj na sudu. Međutim, kompanija je odlučila žalbu usmjeriti na Vrhovni sud, što će, ukoliko Vrhovni sud pristane razmotriti slučaj, znatno usporiti preuzimanje Aer Lingusa od strane IAG-a.

16. travanj 2024 10:20