Svijet
StoryEditor

S&P potvrdio vrhunski kreditni rejting Njemačke

02. Kolovoz 2012.

Agencija Standard & Poor‘s potvrdila je u četvrtak vrhunski ‘AAA‘ kreditni rejting i stabilne izglede Njemačke jer smatra da je najveće europsko gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži sve pritiske dužničke krize u regiji.

S&P smatra da Njemačka zaslužuje vrhunski rejting jer je njezino gospodarstvo moderno, vrlo diversificirano i konkurentno, Njemačka ima čvrstu poziciju vanjskog kreditora, vodi vjerodostojnu fiskalnu politiku i disciplinirana je u potrošnji.

Agencija očekuje da će se rast njemačkog gospodarstva u ovoj i idućoj godini značajno usporiti, na 1 posto, dok je u prethodne dvije godine rast iznosio više od 3 posto u prosjeku. Upozorava, također, da je njemački proračun prije krize bio uravnotežen, dok je sada situacija u javnim financijama pogoršana, zbog duboke recesije 2009. godine.

„Međutim, Njemačka je to slabljenje gospodarstva prevladala bolje od drugih država s ‘AAA‘ rejtingom, kojima bi se proračunski deficiti mogli povećati i potrajati dulje vrijeme. Uz to, njemačko je gospodarstvo i prije pokazalo da je sposobno prevladati velike ekonomske i financijske šokove kada su ponovno ujedinjene istočna i zapadna Njemačka, kao i za vrijeme recesije 2009. godine“, poručio je S&P, koji očekuje da će ove godine njemački proračunski deficit iznositi svega oko 1 posto bruto domaćeg proizvoda.

Agencija je poručila i da bi rejting Njemačke mogla smanjiti u slučaju da njezin opći državni dug dosegne 100 posto BDP-a, dok sada iznosi nešto ispod 80 posto. Time je S&P pokazao da vjeruje u stabilnost njemačkog gospodarstva, dok je prošloga tjedna konkurentska agencija Moody‘s smanjila izglede za vrhunski rejting Njemačke sa ‘stabilnih‘ na ‘negativne‘.

Moody‘s, naime, smatra da bi dužnička kriza u eurozoni mogla dovesti do toga da će Njemačka i druge zemlje s vrhunskim ‘Aaa‘ rejtingom morati više pridonijeti izvlačenju iz krize prezaduženih članica tog bloka.

25. travanj 2024 14:54