Svijet
StoryEditor

S&P snizio rejting najvećoj francuskoj banci

26. Listopad 2012.

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor‘s (S&P) snizila je rejtinge najvećoj francuskoj banci BNP Paribas i dvjema manjim bankama, dok je negativnu prognozu dobilo 10 drugih banaka, među kojima i Societe Generale.

Rejtinzi za dugoročno zaduživanje sniženi su BNP Paribasu, s ‘AA-‘ na ‘A+‘, te banci Banque Solfea, na ‘A-‘ s ‘A‘, i Cofidisu, na ‘BBB+‘ s ‘A-‘, navodi se u priopćenju agencije S&P objavljenom u četvrtak navečer.

Ujedno je izmijenjena prognoza za rejting iz stabilne u negativnu za 10 tamošnjih banaka, uključujući Societe Generale, Allianz Banque, BPCE i Credit Agricole.

Negativna prognoza znači da bi rejting tih banaka mogao biti snižen u srednjoročnoj perspektivi.

- Naše je stajalište da su u porastu gospodarski rizici u uvjetima kojih posluju francuske banke, zbog čega su nešto više izložene mogućoj produljenoj recesiji u eurozoni. Sniženje rejtinga i prognozi odražava našu ocjenu da su navedene grupe ranjivije na rastuće gospodarske rizike u eurozoni, poglavito u Francuskoj i zemljama istočne Europe, zbog svoje geografske koncentracije na tim tržištima, stoji nadalje u priopćenju.

Prema mišljenju agencije, francusko gospodarstvo i dalje je relativno stabilno, ali je smanjena njegova otpornost na nepovoljan razvoj situacije u inozemstvu, dodaje se u priopćenju.

Među problemima izdvajaju relativno veliki državni dug te zemlje, smanjenu inozemnu konkurentnost i nepopustljivo visoku nezaposlenost koju dodatno intenziviraju nastavljena kriza u eurozoni, produljena recesija diljem Europe i slabiji izgledi za rast u matičnoj Francuskoj.

04. svibanj 2024 09:34