Svijet
StoryEditor

SAD će ipak izbjeći fiskalnu liticu

01. Siječanj 2013.

Američki Senat dva sata nakon što je istekao rok 31. prosinca, odobrio je zakon čiji je cilj izbjeći fiskalnu liticu, zaustavljajući većinu povećanja poreza i odgađajući automatsko smanjenje potrošnje koje je trebalo početi s Novom godinom.

Senat je velikom većinom od 89 glasova za prema osam protiv izglasovao dogovor koji su nekoliko sati prije ispregovarali Bijela kuća i republikanska manjina u Senatu.

Potpredsjednik Joe Biden i šef republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell postigli su kompromis prema kojem će se povećati porezi najbogatijih Amerikanaca, a za dva mjeseca odgoditi svako rezanje proračunskih rashoda. Nakon što je dogovor potvrdio Senat, njega bi još trebao potvrditi i Predstavnički dom gdje su u većini republikanci, te zatim potpisati predsjednik Barack Obama da bi postao zakon.

Predsjednik Obama pozvao je Predstavnički dom da slijedi Senat i izglasa dogovor. Budući da ni demokrati ni republikanci nisu dobili sve ono što su željeli, ovaj dogovor je prava stvar koju treba učiniti za našu zemlju te bi ga Predstavnički dom trebao izglasati bez odgode, rekao je Obama, te dodao da ima još puno posla da bi se smanjio deficit, i želim to učiniti. Međutim, noćašnji dogovor osigurava da ćemo nastaviti smanjivati deficit kroz kombinaciju smanjenja potrošnje i novih prihoda od najbogatijih Amerikanaca.

20. travanj 2024 13:32