Svijet
StoryEditor

SAD će postati vodeći proizvođač nafte

12. Studeni 2012.

Svjetska potražnja za naftom i cijena nafte nastavit će rasti, piše Međunarodna agencija za energiju (IEA) u godišnjoj studiji objavljenoj u ponedjeljak u kojoj predviđa i da će do 2020. godine Sjedinjene Države postati prvi svjetski proizvođač nafte.

Potražnja za sirovom naftom rast će 14 posto do 2035., i dosegnuti 99,7 milijuna barela na dan. Predviđa se da će se cijena barela sirove nafte, koja sada iznosi 107 dolara, oko 2035. godine kretati oko 125 dolara. SAD će postati prvi svjetski proizvođač nafte oko 2020. i premašiti Saudijsku Arabiju. Rast američke proizvodnje nafte i plina i istodobno smanjenje potrošnje goriva novih generacija automobila postupno će smanjivati američku ovisnost o uvozu nafte. Negdje 2030. Sjeverna Amerika trebala postati prvi izvoznik sirove nafte. SAD danas uvozi 20 posto goriva za svoje potrebe. 

No žeđ za naftom rast će drugdje u svijetu. Rast potrošnje nafte u novim brzo rastućim gospodarstvima poput Kine, Indije, Bliskog istoka više će nego dvostruko nadoknaditi pad potražnje u zemljama OECD-a. Agencija predviđa rast svjetske potražnje za plinom. Sektor obnovljivih energija (napose sunčeve energije) trebao bi se razvijati pojačanim ritmom i osigurati trećinu proizvodnje struje 2035, dok se predviđa dalji pad nuklearne energije.

30. travanj 2024 20:17