Svijet
StoryEditor

SAD i Kuba otvaraju ambasade ukinute prije više od 50 godina

01. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

SAD i Kuba su postigle dogovor o obnavljanju diplomatskih odnosa i ponovnom otvaranju ambasada koje su ukinute prije više od pedeset godina.

Nešto više od pola godine nakon što su američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro započeli s diplomatskom restauracijom odavno narušenih odnosa, oba su predsjednika službeno objavila kako se radi na obnavljanju ambasada, a ambasadori će biti naknadno izabrani.

Sjedinjene Američke Države i Kuba su sredinom 2013. godine započele tajne pregovore koji su doveli do službene objave o razmjeni političkih zatvorenika i normalizaciji odnosa. Predsjednici su s tom službenom objavom izašli 17. prosinca 2014. godine. U svibnju je SAD Kubu skinuo s liste država koje sponzoriraju terorizam. Taj američki potez iz 1982. godine je Kubi otežao pristup svjetskim tržištima.

Trenutačna obnova odnosa posljednji je stadij normalizacije odnosa između dviju zemalja, a ankete pokazuju kako Amerikanci podržavaju Obamin trud da obnovi diplomatske odnose.

Međutim, Kuba je i dalje pod američkim embargom na trgovinu, koji traje još od 1962. godine. Iako Obama od Kongresa traži ukidanje embarga, Republikanci se protive takvom potezu. Na razmatranju je i ukidanje zabrane putovanja na Kubu. Iako je Obama ublažio restrikcije za Amerikance koji žele otići na Kubu, turistička putovanja su i dalje ilegalna.

20. travanj 2024 00:42