Svijet
StoryEditor

SAD: Rekordni rast dohotka kućanstava, stopa siromaštva smanjena

14. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Dohodak američkih kućanstava u prošloj je godini uvećan za rekordnih više od pet posto nakon višegodišnje stagnacije, pokazali su u utorak najnoviji podaci američke vlade.

Prema podacima tamošnjeg statističkog ureda, prosječni dohodak američkih kućanstava u 2015. godini uvećan je za 5,2 posto, na 56.500 dolara, što je njegova najviša razina od 2007. godine, a najvećim je dijelom rezultat povećane zaposlenosti. Riječ je također o najizrazitijem skoku dohotka kućanstava od 1968. godine otkad se vode odgovarajuće statistike.

U konferencijskom pozivu Trudi Renwick iz statističkog ureda ustvrdila je da je u prosjeku dohodak porastao u svim kategorijama kućanstava. "On je uvećan u svim dobnim skupinama glava kućanstava. A porastao je u gotovo svim rasnim skupinama",  izuzev azijske, rekla je.

Premda se gospodarstvo izvuklo iz krize u razdoblju od 2007. do 2009. godine i tržište dionica bilježi procvat, milijuni Amerikanaca iz tog su oporavka čine se izostavljeni. Premda je prosječan dohodak kućanstava sada niži u usporedbi s razinama prije krize, iz nadležnog ureda poručuju da podaci sugeriraju da se situacija poboljšava.

Chris Christopher iz IHS Global Inisighta očekuje daljnje jačanje dohotka tijekom 2017. godine u kontekstu većeg zapošljavanja i umjerene inflacije. Stopa nezaposlenosti skliznula je s visokih 10 posto u listopadu 2009., na 4,9 posto u prošlome mjesecu.

S rastom dohotka, smanjen je u 2015. broj ljudi koji žive u siromaštvu, za 3,5 milijuna, na 43,1 milijun. Time se stopa siromaštva spustila na 13,5 posto, sa 14,8 posto u 2014. godini.

Stopa siromaštva kontinuirano se smanjuje od 2010. kada je dosegnula najvišu razinu u 17 godina a njezin pad za 1,3 postotna boda najveći je od 1999. godine, poručili su iz statističkog ureda.

Unatoč raširenom oporavku, slab napredak zabilježen je po pitanju nejednakosti u dohocima, ističu ekonomisti.

"Gospodarski oporavak lani je konačno počeo za desetke milijuna američkih obitelji. Trebamo se pobrinuti da gospodarstvo nastavi tim putem, a ne da bude minirano lošim političkim odlukama", kazala je Elis Gould, viša ekonimistica Economic Policy Institutea u Washingtonu.

16. travanj 2024 14:35