Svijet
StoryEditor

Samsungov gubitak spora donio rast Nokiji

27. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Europska tržišta dionica blago su porasla u ponedjeljak u mršavoj trgovini nakon što je jedan od vodećih dužnosnika američke središnje banke potpirio nade u novi ciklus poticajnih mjera za posustalo američko gospodarstvo.

Londonska burza danas je zatvorena zbog blagdana. Indeks Frankfurtske burze DAX ojačao je 0,9 posto, na 7.035 bodova, a pariški CAC 0,5 posto, na 3.451 bod. Obujam trgovine bio je slab zbog neradnog dana u Velikoj Britaniji, a najveći je poticaj za tržišta bila izjava čelnika Fedova čikaškog odjela Charlesa Evansa u pripremljenom govoru za jedan skup u Hongkongu da bi Fed trebao odmah pokrenuti novi ciklus poticaja za gospodarstvo. Američka središnja banka trebala bi početi kupovati obveznice i nastaviti s kupovinama sve dok stopa nezaposlenosti ne zabilježi pad nekoliko mjeseci zaredom, istaknuo je Evans.

- Ulagači su se fokusirali na šanse da ECB i Fed počnu kupovati obveznice, iako sumnjam da će te mjere u konačnici polučiti značajniji učinak u realnom gospodarstvu - upozorava jedan pariški trgovac. Sistemski su rizici donekle splasnuli, što objašnjava rast vrijednosti dionica tijekom ljeta. No, ako to stavimo na stranu, dionice neće više značajnije rasti ako se stanje na makrofronti ne popravi, dodaje.

Eric Galiegue iz pariške tvrtke Valquand također upozorava da Fedova financijska injekcija neće jednim potezom riješiti sve probleme.- Ublažavanje monetarne politike polučuje sve slabiji učinak a svjetski gospodarski rast posustaje, što pomućuje prognoze za svjetsko gospodarstvo u 2013. - upozorava on. U ponedjeljak se među pojedinačnim dobitnicima izdvajala finska Nokia, koja je poskočila 11 posto nakon što je njezin konkurent Samsung Electronics izgubio značajan i skup sudski spor protiv američkog Applea.

Američki je sud presudio da je južnokorejska kompanija kopirala ključne funkcije iPhonea i iPada pa sada mora platiti odštetu u iznosu 1,05 milijardi dolara. Nokia i njezin partner Microsoft teško su konkurirali Samsungovim pametnim telefonima s operativnim sustavom androis. Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,2 posto, na 9.085 bodova. Samsung je pak zabilježio pad vrijednosti dionice od 7,5 posto.

06. svibanj 2024 10:03