11. ožujak 2012.

Sarkozy prijeti izlaskom iz Schengena

lider.media
lider.media

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na predizbornom se skupu pokušao predstaviti kao spasilac Francuske od jeftinije konkurencije i visoke imigracije, zaprijetivši nepoštovanjem europskih ograničenja za protekcionističke mjere i izlaskom iz schengenske zone.

Obraćajući se skupu od oko 30.000 ljudi u Villepinteu u okolici Pariza, obećao je izvući Francusku iz schengenske zone otvorenih granica ako se tijekom godine na postigne napredak u učvršćivanju europskih granica. - Schengenski sporazum nam više ne omogućuje da odgovorimo na težinu stanja. On mora biti revidiran, treba strukturnu reformu poput one za euro, rekao je.

Predložio je i europski zakon sličan onom Kupuj američko koji bi tražio od vlada da favoriziraju europske proizvode u svojim nabavama i najavio da će, ako se na tom području ne ostvari napredak, Francuska jednostrano početi primjenjivati tu mjeru. - Želim Europu koja štiti svoje građane. Ne želim više ovo divlje nadmetanje. Kažem ne Europi koja otvara svoja tržišta dok to drugi ne čine. Takvo ponašanje ne znači prihvaćanje slobodne trgovine, ono znači prihvatiti Europu kao sito - rekao je Sarkozy.