Svijet
StoryEditor

Saudijska Arabija otvara svoju burzu strancima

04. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Saudijska Arabija planira otvoriti svoju burzu za srane investitore. Njena vrijednost se procjenjuje na 509 milijarde dolara, a s radom bi trebala započeti u travnju 2015.

Burza je trebala biti otvorena  polovicom sljedeće godine, no najnovija saznanja govore kako će se to ipak dogoditi nešto ranije. Ova informacija došla je od troje osoba koji su dobro upoznati s planovima te države, no koji su željeli ostati anonimni.

Tržište Saudijske Arabije jedno je od najzatvorenijih velikih burzovnih tržišta na svijetu, a cilj ovog otvaranja trebao bi biti razvoj ostalih sektora koji nisu povezani s energetikom. Saudijsko tržište burzom najveće je takve vrste na Bliskom Istoku, no investitorima koji nisu iz šest okolnih zemalja do sada nije bilo dozvoljeno izravno sudjelovanje na tamošnjem tržištu.

Novi zakoni dozvolit će trgovanje vrijednosnicama samo tvrtkama koje imaju najmanje 5 milijarde američkih dolara imovine (premda je vrlo vjerojatno da će se ta granica nešto smanjiti), te 5 godina iskustva u ovakovom poslovanju. Također, strano vlasništvo biti će ograničeno u pojedinoj kompaniji na manje od 50 posto. Unatoč glasinama, službena je izjava Saudijske Arabije da burza ne počinje s radom prije sljedećeg ljeta.

22. travanj 2024 10:37