Svijet
StoryEditor

Saudijska Arabija poručila kako nema govora o smanjivanju proizvodnje nafte

22. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Saudijska Arabija odbila je smanjiti proizvodnju nafte, što predstavlja odmak od uobičajene politike OPEC-a koja nije dopuštala tržištu upravljanje cijenama.

- Ako žele smanjiti proizvodnju, neka tako učine. Članice OPEC-a neće, Saudijska Arabija pogotovo. - izjavio je saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi u nedjelju. Dodao je kako nije zadovoljan cijenama, ali kako smatra da će se tržište oporaviti, iako nije moguće jasno odrediti kada. Kao razlog pada cijena nafte naveo je špekulante, kao i manjak suradnje sa izvoznicima nafte izvan OPEC-a.

Ovo je drugi put da Saudijska Arabija naglašava takav stav, a Naimija su podržali i ministri nafte drugih arapskih zemalja, uključujući Kuvajt i Irak.

- Smatram kako ne moramo smanjivati proizvodnju. Dali smo tu priliku drugima, ali oni nisu bili spremni na takav potez. – izjavio je Ali al-Omair, kuvajtski ministar za naftu.

Zemlje članice OPEC-a namjeravaju zadržati proizvodnju od 30 milijuna barela dnevno i tako prepustiti tržištu da se samo regulira, bez daljnjih intervencija. To je dogovoreno na sastanku u Beču koji se održao prošlog mjeseca.

Kada je riječ o mogućim pregovorima između članica OPEC-a i drugih zemalja koje proizvode naftu, Naimi je izjavio kako je najbolje da se najuspješnijim proizvođačima dopusti proizvodnja. Objasnio je kako će ovakva odluka pomoći globalnoj ekonomiji:

- Trenutne cijene ne potiču investiranje u niti jedan oblik energije, ali potiču globalni rast, što će na koncu dovesti do povećanja potražnje. –

Irački ministar za naftu, Adel Abdel Mahdi, izjavio je kako ne postoji potreba za izvanrednim sastancima te da će pričekati i vidjeti je li grupa donijela ispravnu odluku.

Prije sastanka u Beču postojale su naznake da bi Rusija mogla smanjiti proizvodnju ili izvoz ako OPEC tako postupi. Nakon OPEC-ove odluke Rusija je odlučila zadržati dosadašnje razine proizvodnje.

19. travanj 2024 01:47