Svijet
StoryEditor

Schengen se našao na kušnji

13. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Dok je stari kontinent složan oko spašavanja eura, kod pitanja otvorenih granica i migracija suglasnost je manja. Francuski je predsjednik Sarkozy u okviru predizborne kampanje čak zaprijetio napuštanjem ‘Schengena‘.

Putovanja unutar Europe i Šengenskog prostora bez graničnih kontrola – to je građanima postalo normalno, piše Deutsche Welle. Već godinama građani EU-a prelaze granice bez kontrola, bilo da se radi odlasku na praznike, službenim i poslovnim putovanjima ili tegljačima i profesionalnim vozačima koji redovito prelaze granice. Međutim, sloboda kretanja bez graničnih kontrola ovih dana se našla na kušnji, a rasprava o graničnim kontrolama ponovno se rasplamsala.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy otvoreno je govorio o napuštanju šengenske zone i time izazvao čuđenje ne samo u Njemačkoj već i u svim ostalim zemljama EU-a. Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn Sarkozyjev nastup ocijenio je populističkom i anti-europskom prijetnjom. I premda su Sarkozyjeve izjave ‘pale‘ u okviru preizborne kampanje i vlada u Parizu vrlo vjerojatno neće napustiti šengensku zonu, izjave francuskog predsjednika pokazuju da postoji ozbiljna prijetnja da se Europa vrati u svoje stare okvire. Postoji ozbiljna opasnost da se Šengenski ugovor razvodni i njegove odredbe ublaže.

20. travanj 2024 06:57