Svijet
StoryEditor

Šefica FED-a brani neovisnost u okršaju s Trumpom

22. Rujan 2016.

Predsjednica FED-a Janet Yellen je jučer odbacila navode republikanskog kandidata u predsjedničkoj utrci Donalda Trumpa da središnja banka nudi jeftin novac za ekonomiju kako bi podržala administraciju Obame. Trump je ususret vijećanju FED-a rekao da se Yellen treba "sramiti" što su kamatne stope za primarna i sekundarna tržišta novca niske.

- Ona je očito politička i radi ono što Obama želi da radi, i ja znam da to tako ne bi trebalo biti – rekao je Trump za CNBC.

Yellen je odgovorila da FED "odlučuje koja je najbolja smjernica za jačanje stabilnosti cijena i pune zaposlenost" uz procjenu različitih rizika da bi se vidjelo što utječe na izglede.

- Mi na našim sastancima ne raspravljamo o politici i politiku ne uzimamo u obzir za svoje odluke - rekla je prema izvješću Timea.

Normalizacija

FED je u srijedu zadržao niske kamatne stope, ali je Yellen rekla da očekuje jedno povećanje do kraja godine ukoliko se tržište rada nastavi popravljati i ako se ne pojave novi veliki rizici.

Navedeno koincidira s iznenadnom objavom Japanske središnje banke da je povećanje kamatnih stopa u tamošnjem programu kvantitativnog popuštanja također na horizontu.

Američka, japanska, a od prošle godine i europska središnja banka stvaraju velike količine svježeg novca u nastojanju da potaknu gospodarski i ekonomski oporavak nakon financijske krize.

Aktivnosti ECB-a u osiguravanju "jeftinog novca" za posuđivanje kroz povoljnije uvjete financiranja osjećaju i naše tvrtke.

24. travanj 2024 13:27