22. srpanj 2016.

Šefica MMF-a Lagarde na posebnom sudu zbog afere ‘Tapie‘

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde ići će na suđenje zbog svoje uloge u isplati 400 milijuna eura odštete 2008. godine francuskom biznismenu Bernardu Tapieu, odlučio je u petak najviši francuski prizivni sud.

U to vrijeme Christine Lagarde obnašala je dužnost ministrice financija u vladi predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Najviši francuski prizivni sud odbacio je njezinu žalbu na odluku nižeg suda iz prosinca 2015. godine, pa se sada očekuje njezino suđenje pred posebnim sudom na kojem se sudi ministrima za kaznena djela dok su obnašali dužnost u vladi.

Izvansudska arbitraža

Lagarde je optužena za nemar zbog neprimjerenog podupiranja odluke kojom se omogućila iznimno rijetka izvansudska arbitraža u sporu između Tapiea i države. Arbitražni suci kasnije su presudili u Tapievu korist i naložili državi da mu isplati odštetu, podsjeća Reuters.

Čitav slučaj datira iz vremena kad je Tapie tužio državu za obeštećenje nakon prodaje njegova udjela u sportskoj tvrtki Adidas francuskoj banci Credit Lyonnase u 1993. godini. On je tvrdio da ga je francuska banka prevarila, preprodavši udjel kasnije drugom investitoru po znatno većoj cijeni.

Odvjetnik Christine Lagarde Patrick Masionneuve izrazio je žaljenje zbog takve sudske odluke i poručio da je uvjeren da će suđenje pokazati njezinu nevinost.