Svijet
StoryEditor

Seks, laži i dugovi – hakeri provalili računala američkog Ureda za pohranu osobnih podataka zaposlenih

15. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Washington je prošlog tjedna potresla vijest da su hakeri napali računala Ureda za pohranu osobnih podataka zaposlenih (OPM), na kojima su pohranjeni osobi podaci zaposlenika saveznih službi SAD-a.

Primjer koji najbolje oslikava razinu intimnosti hakiranih podataka jest slučaj pedesetjednogodišnjeg umirovljenog američkog vojnika koji je u službenom upitniku priznao kako je dvadeset godina održavao ljubavnu aferu sa suprugom bivšeg kolege, misleći da će podatak ostati tajna koju znaju samo sudionici afere i vlada.

Naime, riječ je o upitniku Standard Form 86 (SF 86), koji sadrži čak 127 stranica. Osobe koje ga ispunjavaju moraju odgovoriti na širok dijapazon osobnih pitanja. Između ostalog, svaki ispitanik mora nabrojati gdje je sve živio, u koje strane zemlje je putovao i s kojim stranim državljanima održava kontakte. Osoba mora navesti imena i prezimena te osobne detalje obitelji i rođaka. Upitnik sadrži i pitanja o potencijalnoj konzumaciji droga, kao i o psihološkom stanju.

Cyber napad, koji se odvio početkom mjeseca, ugrozio je podatke koji se odnose na čak četiri milijuna trenutnih i bivših zaposlenika saveznih službi SAD-a. To znači da hakeri raspolažu dugogodišnjim podacima o seksualnim aferama te financijskim i inim problemima zaposlenika.

Osim što je hakerskim napadom narušen privatni život pojedinih zaposlenika, pojavile su se špekulacije kako je hakiranje OPM-a izvrsna vijest za strane špijune, koji bi se na ovaj način mogli domoći materijala za ucjenu, odnosno podataka kojima mogu utjecati na američke dužnosnike. Očekivano, odmah su se pojavile glasine kako iza napada stoji Kina, što dotična država negira. Bivši obavještajci, pak, smatraju kako bi najgori scenarij bio razotkrivanje prikrivenih obavještajaca.

19. travanj 2024 16:45