Svijet
StoryEditor

Silvio Berlusconi osuđen na 4 godine zatvora

26. Listopad 2012.

Bivši predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi osuđen je u prvostupanjskom postupku na četiri godine strogog zatvora zbog porezne prijevare u aferi Mediaset, uz zabranu obnašanja javne službe na tri godine, priopćio je sud u Milanu.

Sud je usto u ovom postupku, u kojemu je uz Berlusconija bilo još deset suoptuženika, presudio da optuženici moraju platiti 10 milijuna eura kao predujam poreza. Berlusconi je u aferi Mediaset optužen da je napuhao cijenu prava prikazivanja filmova koje su kupovale fiktivne tvrtke u njegovu vlasništvu kod preprodaje njegovu adiovizualnom carstvu Mediasetu. 

Grupa je tako stvorila u inozemstvu crne fondove i smanjila zaradu u Italiji kako bi platila manji porez. Sud je odredio veću kaznu nego što je tražilo tužiteljstvo. Ono je tražilo 3 godine i 8 mjeseci zatvora za Berlusconija. Suđenje je počelo prije šest godina i prekidano je puno puta, zadnji put u travnju 2010., pošto je donesen zakon kojim je Berlusconi dobio kazneni imunitet na 18 mjeseci. Vjeruje se da će se bivši talijanski premijer žaliti. On to može učiniti dva puta prije no što odluka postane pravomoćna, a u zatvor neće ići do pravomoćnosti presude.

18. travanj 2024 17:18