Svijet
StoryEditor

Sjeverna Koreja izvela nuklearni pokus

12. Veljača 2013.
Piše:
liderhrt

Sjeverna Koreja izvela je treći nuklearni pokus. Priopćila je da je imao veću eksplozivnu snagu od pokusa provedenih 2006. i 2009. Međunarodna zajednica to je oštro kritizirala.

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je ovaj pokus provokativnim činom koji ugrožava regionalnu stabilnost. Opasnost koju predstavljaju aktivnosti Sjeverne Koreje opravdava daljnju brzu i vjerodostojnu akciju međunarodne zajednice. SAD će također nastaviti poduzimati korake potrebne da obrani sebe i svoje saveznike, rekao je Obama.

Japanski premijer Shinzo Abe kazao je da je pokus teška prijetnja koja se ne može tolerirati. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je sjevernokorejski pokus, ustvrdivši da je riječ o teškoj povredi rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, koje je za danas sazvalo izvanrednu sjednicu.

Kina, koja je sve više ogorčena svojim susjedom, ponovno je pozvala na denuklearizaciju Korejskog poluotoka i smirivanje situacije. Zatražila je od Pyongyanga da ne pojačava napetost.

Južna Koreja priopćila je da je jakost seizmičke aktivnosti povezane s nuklearnom eksplozijom bila malo veća nego u dva prethodna sjevernokorejska pokusa, u kojima su testirane bombe od 6 do 7 kilotona. Riječ je o relativno slaboj nuklearnoj eksploziji. Za usporedbu, bomba bačena na Hirošimu u Drugom svjetskom ratu imala je 20 kilotona.

Američka geološka agencija objavila je da je zabilježila seizmološke aktivnosti magnitude 5,1. Iako je provela tri nuklearna pokusa i testirala dalekometne rakete, vjeruje se da Sjeverna Koreja nije blizu izrade nuklearne rakete koja bi mogla pogoditi SAD.

03. svibanj 2024 08:03