Svijet
StoryEditor

Skandal s njemačkom zračnom lukom utjecao i na političke odnose

08. Siječanj 2013.

Berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit u ponedjeljak je dao ostavku na dužnost predsjednika nadzornog odbora nove berlinske zračne luke u izgradnji, čije je puštanje u promet odgođeno nekoliko puta i čija spora izgradnja sve više opterećuje političke odnose u Njemačkoj.

Nakon što je Wowereit dao ostavku na dužnost predsjednika nadzornog odbora, njega će, pišu njemački mediji, na tome mjestu naslijediti predsjednik brandenburške vlade Matthias Platzek. Vlasnici buduće središnje berlinske zračne luke su savezne zemlje Berlin i Brandenburg s po 37 posto udjela te njemačka država s 26 posto.

Izgradnja zračne luke, koja je već odavno trebala biti jedno od važnih europskih čvorišta zračnog prometa, ostavlja traga i na političkim odnosima u zemlji, a list Sueddeutsche Zeitung (SZ) piše u ponedjeljak kako bi zračna luka mogla čak i zapečatiti sudbinu Wowereita, nekoć vrlo popularnog socijaldemokratskog političara.

Zračna je luka trebala biti otvorena početkom lipnja 2012. i sve je bilo spremno za svečano otvaranje, ali je svečanost otkazana u posljednji trenutak jer je otkriveno da dovršetak izgradnje ni izdaleka nije na vidiku. Izgradnja vrvi nepravilnostima, odugovlačenjima, prikrivanjem i krivim projektima, piše SZ. Prema ranijim planovima, promet na novoj zračnoj luci trebao je biti pokrenut još u drugoj polovici 2011.

Otvaranje je napokon zakazano za listopad 2013., ali list Bild je objavio da se ni taj termin ne može održati i da će zračna luka biti puštena u promet najranije 2014. Ovaj za njemačke prilike donedavno nezamislivi skandal mogao bi imati i jednu kolateralnu žrtvu, a to je berlinski gradonačelnik, piše SZ.

List podsjeća da se cijeli grad pripremao za otvaranje i da je datum otvaranja već unaprijed bio proglašen povjesnim datumom. Klaus Wowereit, koji je bio predsjednik nadzornog odbora, trebao je biti i središnja osoba cijele svečanosti. Umjesto toga, političar je doživio poraz i sramotu.

Wowereit je inače proteklih godina u Berlinu bio neprijeporni politički vođa, tri je puta s SDP-om dobio izbore za gradonačelnika, što je zapravo u rangu predsjednika zemaljske vlade jer Berlin ima status savezne zemlje. Odbio je suradnju sa Zelenima i umjesto toga odnovao koaliciju s CDU-om. U međuvremenu ga se čak spominjalo i kao mogućeg kandidata za dužnost saveznog kancelara. Deklarirani homoseksualac i veliki radnik, uživao je popularnost u širokim krugovima u Berlinu.

SZ tvrdi da je upravo skandal sa zračnom lukom doveo do toga, da je Wowereitova popularnost u posljednje vrijeme dramatično pala, a ni u stranci više ne uživa podršku. Zeleni smatraju da je Wowereitova ostavka samo pitanje trenutka, a klub zastupnika te stranke u berlinskome parlamentu u ponedjeljak je najavio da će zatražiti izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku.

25. travanj 2024 18:42