Svijet
StoryEditor

Slabašan rast globalne potražnje za naftom

13. Ožujak 2013.

Globalna potražnja za naftom u ovoj bi godini trebala porasti za slabih 0,9 posto zbog nesigurnosti koju generiraju američki pregovori o proračunu, sporija od očekivanja kineska poslovna aktivnost i kronično visoka nezaposlenost u Europi, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA) u mjesečnom izvješću objavljenom u srijedu.

IEA tako procjenjuje da će u ovoj godini potražnja za naftom rasti za 820.000 barela dnevno, dok je u nerecesijskim godinama u prosjeku rasla za 1,4 milijuna barela dnevno. Ukupna bi dnevna potražnja trebala iznositi 90,6 milijuna barela, u odnosu na ranije procijenjenih 90,8 milijuna barela.

-Makroekonomsko okruženje potkopava potražnju za naftom i zasada pokazuje tek malobrojne znakove poboljšanja- navodi se u izvješću.

-IEA-inu prognozu o rastu potražnje podupire niz aktualnih trendova, uključujući američke pregovore o proračunu, pogoršanje kineskog poslovnog raspoloženja i nastavljeno pogoršanje zaposlenosti u Europi- dodaje se u izvješću.

U osvrtu na proizvodnju, IEA je navela da je u veljači rasla za 90.000 barela dnevno i ukupno se proizvodilo 90,8 milijuna barela dnevno, zahvaljujući velikim dijelom većoj proizvodnji OPEC-a povezanoj s većom opskrbom iz Iraka. Ukupna je proizvodnja u članicama OPEC-a porasla za 150 tisuća barela dnevno u odnosu na prethodni mjesec, na ukupno 30,49 milijuna barela dnevno.

Ukupna proizvodnja u ostalim zemljama-proizvođačima smanjila se pak u prošlom mjesecu za 60 tisuća barela dnevno u odnosu na siječanj, na 54,1 milijuna barela dneovni, ali je i dalje bila 600 tisuća barela dnavno viša nego u prošloj godini, budući da je povećana proizvodnja u SAD-u nadoknadila pad proizvodnje u Europi i Latinskoj Americi.

03. svibanj 2024 02:23