Svijet
StoryEditor

Slabljenje dolara i zasićenost tržišta cijenu nafte guraju prema dolje

21. Srpanj 2015.

Cijene nafte u utorak na međunarodnim tržištima stagniraju, poduprte slabljenjem tečaja američkog dolara, no u uvjetima zasićenosti globalne opskrbe i dalje su na putu najvećeg mjesečnog pada od mjeseca ožujka.

Barel sirove nafte na londonskom tržištu prodavao se i u utorak po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 56,61 dolar. Jučer je cijena barela na tom tržištu pala za 45 centi. U posljednjih godinu dana cijena nafte zabilježila je pad u 10 mjeseci, pa se to smatra najlošijim razdobljem po pitanju cijena nafte od 2008. godine.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo također po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 50,1 dolar. U ponedjeljak su cijene barela oslabile 50 centi. Cijene prema ugovorima za sljedeći mjesec, koji su jučer zaključeni, pale su ispod 50 dolara po prvi puta od mjeseca travnja i potonule su za devet dolara po barelu u posljednjih mjesec dana.

Sporazum o nuklearnom programu Irana između Teherana i zapadnih zemalja vjerojatno će osloboditi put velikoj količini iranske nafte na tržište, na kojem su usporavanje kineskog rasta i nesiguran oporavak u Europi smanjili potražnju, te su cijene nafte od početka srpnja do sada potonule za gotovo 11 posto.

Očekivanja investitora da će ove godine doći do prvog rasta američkih kamatnih stopa u posljednjih gotovo deset godina ojačalo je dolar za 5 posto u posljednja četiri tjedna, što dodatno pritišće cijene nafte, tradicionalno iskazane u dolarima.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 53,73 dolara, što znači da je pala 20 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

26. travanj 2024 15:26