Svijet
StoryEditor

Slabljenje potražnje za naftom, željezom i drugim sirovinama

10. Srpanj 2012.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer loši podaci o uvozu Kine ukazuju na slabljenje potražnje u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu, što je još jedna potvrda da se poslovni uvjeti u svijetu pogoršavaju.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji Šangaju i Australiji pale između 0,1 i 0,5 posto. U Singapuru su cijene dionica blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,3 posto, nakon što je jučer potonuo 1,6 posto. Uvoz Kine porastao je u lipnju 6,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je upola manje od očekivanih 12,7 posto. Premda je izvoz porastao 11,3 posto, nešto više od očekivanja, ulagače su ove brojke zabrinule jer ukazuju na slabost domaće potražnje u Kini.

- Slabost uvoza Kine potaknula je strahovanja od oštrijeg nego što se očekivalo usporavanja rasta tamošnjeg gospodarstva - kaže Li Wei, ekonomist u banci Standard Chartered.Slabljenje kineske potražnje za naftom, željezom i ostalim sirovinama loša je vijest za države, kao što je Australija, koje očekuju snažnu potražnju za sirovinama iz Kine kako bi povećale svoj izvoz. To je i loša vijest za rudarske kompanije. Ipak, ne očekuje se preoštro usporavanje kineskog gospodarstva, s obzirom da su tamošnje vlasti u samo mjesec dana u dva navrata olabavile monetarnu politiku.U anketi Reutersa analitičari očekuju rast kineskog bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju za 7,6 posto na godišnjoj razini, nakon 8,1-postotnog rasta u prvom kvartalu.

Na valutnim se tržištima, pak, euro ponešto oporavio nakon što je jučer ujutro njegov tečaj zaronio na samo 1,2225 dolara, najnižu razinu u dvije godine. Jutros se kreće oko 1,2290 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 97,90 na 97,70 jena. I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj pao s jučerašnjih 79,70 na 79,50 jena. Nakon što je jučer skočila za 1,5 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala za 1,10 dolara, na 84,90 dolara po barelu.

26. travanj 2024 11:57