Svijet
StoryEditor

Slovenija i Hrvatska parafirale dogovor

07. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Vlada je u četvrtak prihvatila memorandum o suglasnosti sa Slovenijom na temelju kojeg će se pitanje Ljubljanske banke rješavati u okviru sukcesije i tako otvoriti put ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu do kraja ožujka te je ovlastila premijera Zorana Milanovića da u ponedjeljak u Mokricama potpiše taj memorandum.

Memorandum je jutros parafirala ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja je izvijestila da se dokument odnosi isključivo na prenesenu deviznu štednju, da je predvidio stavljanje u mirovanje postupaka koji se protiv Ljubljanske banke vode pred hrvatskim sudovima, da dvjema stranama daje vrijeme da problem riješe u okviru sukcesije te da će Slovenija, po stupanju memoranduma na snagu, pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora.

Kazala je i da bi pristupni ugovor, po predočenom planu ratifikacije u Sloveniji, trebao biti ratificiran do kraja ožujka. Premijer Milanović najavio je da će parafirani ugovor sa slovenskim kolegom Janezom Janšom potpisati u ponedjeljak, 11. ožujka u Mokricama. Kazao je i da je memorandum rezultat kompromisa ‘do kojega se relativno lako došlo nakon što se stvorila politička volja‘.

- Što je bilo, bilo je, otklonili smo prepreku koja nikada i nije trebala biti prepreka - poručio je Milanović. Kad je riječ o stavljanju u mirovanje sudskih postupaka u Hrvatskoj, kazao je kako mu nikada nije bilo jasno komu ti postupci smetaju.

- U tim postupcima zastajemo, prenosimo razgovor na područje sukcesije i to je to. Obje strane su zadovoljne i ne shvaćam kakva je opasnost ležala u tim postupcima. Da je Hrvatska tu imala utjecaja, valjda bismo u zadnjih 20 godina uspjeli ishoditi nešto pozitivno za nas na našim sudovima, a nismo - rekao je Milanović. Izvijestio je i da će parafirani memorandum slovenska vlada prihvatiti na sjednici koja je upravo u tijeku i ovlastiti Janšu da ga potpiše.

24. travanj 2024 14:06