Svijet
StoryEditor

Slovenija povećava stopu PDV-a?

03. Travanj 2013.

Slovenski ministar financija Uroš Čufer najavio je u srijedu da će slovenska vlada do kraja ovog mjeseca Europskoj komisiji predstaviti detaljan plan pokretanja gospodarstva i sanacije banaka, te je najavio mogućnost povećanja stope PDV-a.

Također je ocijenio da Sloveniji nije hitno potrebno izdati nove državne obveznice jer što su kamate na njeno zaduživanje trenutačno previsoke zbog stanja na financijskom tržištu vezanom uz Cipar i zbog neopravdanih špekulacija da bi i Slovenija mogla zatražiti financijsku pomoć ‘trojke‘.

- Moramo se u prvom redu posvetiti domaćoj zadaći koju smo propustili napraviti protekle četiri godine, a zbog čega se pritisak na Sloveniju dodatno povećao - rekao je Čufer u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA u vezi špekulacija da će Slovenija kao šesta članica eurozone morati zatražiti međunarodnu financijsku pomoć zbog sedam milijardi eura loših kredita u svom bankarskom sektoru, što čini oko petine njenog BDP-a.

Čufer je potvrdio da će zbog rebalansa državnog proračuna vjerojatno doći do povećanja stope PDV-a, koja trenutno iznosi 20 posto, ali da će povećanje biti ‘privremeno‘ i da vlada trenutno ne predviđa povećanje ostalih poreza.

Dodao je da nova vlada nije protiv privatizacije dijela državne imovine, ali ne po svaku cijenu i na brzinu te da je pomoć bankama i prezaduženim tvrtkama u vlasništvu države dio istog problema jer Slovenija treba pokrenuti gospodarski oporavak.

- Važno je da se ponovo pokrene motor koji čine bankarski sustav i gospodarstvo. Teški su prvi koraci, ali će svaki idući korak biti lakši - rekao je Čufer potvrđujući da nova vlada, uz ‘slabu banku‘ na koju bi se prenijeli loši krediti, planira i pomoć za prezadužena poduzeća koja mogu opstati na tržištu.

Na pitanje gdje će Slovenija doći do sredstava za sanaciju banaka i druge mjere koje u gospodarstvu planira nova vlada Alenke Bratušek, Čufer je rekao da to trenutno ne vidi kao velik problem. - U normalnim uvjetima već bismo izašli na financijsko tržište s novom obveznicom, no prilike nisu normalne, a mi nismo u situaciji da na tržište moramo ići na silu - rekao je Čufer dodavši da će nova slovenska vlada s izdavanjem obveznice pričekati smirivanje na financijskom tržištu. Ocijenio je da će novim planovima sigurno dobiti povjerenje potencijalnih investitora.

26. travanj 2024 14:15