Svijet
StoryEditor

Slovenski guverner likvidira Probanku i Factor banku zbog lošeg poslovanja

10. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Novi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec poslao je u likvidaciju dvije problematične banke – Probanku i Factor banku. U ove dvije banke štednja je veća od milijardu eura, dakle desetak puta veća nego u hrvatskoj Centar banci koja je završila u stečaju. A to bi trebao biti tek početak rješavanja teškog problema slovenske bankarske industrije.

Ipak, kako piše Večernji list, još se ne zna koliki će iznos loših, nenaplativih ili teško naplativih potraživanja najvećih slovenskih banaka biti prenesen na lošu banku te koliko će slovenska država morati potrošiti za njihovu dokapitalizaciju. Pred novim, mladim guvernerom s reputacijom odličnog stručnjaka sigurno je niz teških okršaja s interesnim skupinama i političkim krugovima.

Jazbec u Probanci i Factor banci namjerava provesti kontroliranu likvidaciju pa je u njih poslao i prisilne upravitelje. Cilj je osigurati isplatu svih deponenata, zajmodavaca i vlasnika obveznica. Slovenska vlada u tom procesu jamči za Probanku sa 490, a za Factor banku sa 540 milijuna eura.

– Odluka o likvidaciji dviju banaka put je k normalnoj državi – izjavio je Franc Arhar, direktor Udruženja banaka Slovenije i bivši guverner. Normalizacija Slovenije, međutim, neće biti težak posao samo zbog isprepletenih interesa nego ponajprije zbog sve lošijih poslovnih rezultata banaka.

Podsjetimo, polugodišnji rezultati slovenskih banaka koji upućuju na pravu dramu njihove financijske industrije. Slovenske su banke teškim naporima smanjile operativne troškove za znatnih šest posto, ali su i usto završile s neto gubitkom od 215,6 milijuna eura. Slovenske banke izgubile su oko pola milijarde kuna više nego što su hrvatske banke uspjele zaraditi u prvom polugodištu. Loši krediti porasli su 600 milijuna eura (ukupno 7,5 milijardi), dok su troškovi rezervacija dosegli 4,47 milijardi eura.

19. travanj 2024 12:02