Svijet
StoryEditor

Slučaj EU protiv Googlea temelji se na pritužbama 19 kompanija

28. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Slučaj kojeg Europska unija već pet godina vodi protiv Googlea, a koji bi ubrzo mogao dobiti epilog, temelji se na službenim pritužbama 19 kompanija iz Europe i SAD-a, što uključuje Microsoft, ali i neke manje kompanije.

Protiv Googlea je prošli tjedan podignuta optužnica zbog zlouporabe položaja, odnosno zbog utjecanja na rezultate pretrage u vlastitu korist, a na štetu konkurencije. Uz to, kompanija je optužena i zbog varanja korisnika.

Iako je više od 30 kompanija javno iznijelo svoje optužbe, nitko osim Europske unije i Googlea ne zna koje su točno kompanije sudjelovale u kreiranju službene tužbe. Prema nekim izvorima, u pitanju je francuska kompanija eJustice, talijanska stranica nnpt.it, britanska stranica za usporedbu cijena Foundem, njemačka tvrtka VfT, kao i njemački izdavači časopisa i dnevnih novina VDZ i BDZV.

Na listi su, prema nekim izvorima, i tvrtke Euro-Cities, Hot-map i Streetmap, nizozemska nogometna web stranica Elfvoetbal, Microsoft, francuske kompanija Twenga te američka stranica Yelp. Tu su još i stranice za putovanja Expedia, Odigeo te TripAdvisor, web stranice Nextag i Visual-Meta, lobistička grupa ICOMP i još jedna anonimna.

Glasnogovornik Europske komisije Ricardo Cardoso je odbio komentirati, uz objašnjenje da otkrivanje imena nije u skladu s njihovom politikom. Google također nije komentirao navode.

S druge strane, eBay je podržao argumente koje je iznio Google.

26. travanj 2024 16:44