Svijet
StoryEditor

Snažan skok prihoda Alibabe u prva tri mjeseca 2016.

06. Svibanj 2016.

Kineski div za internetsku prodaju Alibaba izvijestio je u četvrtak da je u prva tri mjeseca ove godine zabilježio snažan rast prihoda, signalizirajući otpornost na posustajanje aktivnosti u kineskom gospodarstvu.

Alibabini su prihodi u razdoblju od siječnja do ožujka poskočili 39 posto, na 24,18 milijardi juana (3,75 milijardi dolara), unatoč posustajanju aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu i sve žešćoj konkurenciji na najvećem elektronskom tržištu u svijetu.

Neto dobit poskočila je 85 posto, na 832 milijuna dolara. U cijeloj fiskalnoj godini koja je završila u ožujku utrostručena je na 11,08 milijardi dolara.

"Naši izvrsni rezultati u tom tromjesečju odražavaju jedinstvenu snagu našeg temeljnog poslovanja s elektronskom trgovinom unatoč izazovnim ekonomskim prilikama", istaknula je u priopćenju financijska direktorica Alibabe Maggie Wu.

Alibaba je glavni igrač na kineskom elektronskom tržištu, s procijenjenim tržišnim udjelom platforme za internetsko oglašavanje Taobao većim od 90 posto dok onaj platforme za internetsku prodaju Tmall po nekim procjenama premašuje 50 posto. Kompanija se smatra pouzdanim pokazateljem u kineskom gospodarstvu, koje je pak u prva tri ovogodišnja mjeseca poraslo najsporije u sedam godina.

Bruto obujam prometa na Alibabinim platformama poskočio je u prva tri ovogodišnja mjeseca 24 posto, na 115 milijardi dolara. U cijeloj Alibabinoj fiskalnoj godini dosegnuo je 485 milijardi dolara (3.100 milijardi juana), što je 27 posto više nego u godini ranije. Iz kineske su kompanije prethodno izvijestili da im je premašivanje razine od 3.000 milijardi juana osiguralo poziciju najveće maloprodajne kompanije u svijetu.

"Njihova sposobnost da iskoriste stabilan rast bruto obujma prometa kako bi povećali svoje prihode dodatno je ojačana nizom akvizicija", tumači analitičarka savjetodavne tvrtke Business Connect China Tiffany Zheng.

Alibaba se nastoji proširiti i izvan temeljnog poslovanja internetske prodaje a kupnjom kontrolnog udjela u platformi za internetsku prodaju Lazada za milijardu dolara stvorili su uvjete i za proširenje poslovanja izvan Kine.

23. travanj 2024 10:23