Svijet
StoryEditor

SNB ustrajno brani tečaj franka

13. Rujan 2012.

Švicarska središnja banka potvrdila je u četvrtak da će i dalje braniti utvrđeni minimalni tečaj franka prema euru od 1,20 franaka za euro a po potrebi poduzimati će i dodatne mjere kako bi spriječila njegovo jačanje i nepovoljan utjecaj jake valute na gospodarstvo.

"Švicarski je franak još uvijek jak i pritišće švicarsko gospodarstvo", konstatirao je SNB u priopćenju objavljenom u četvrtak u sklopu tromjesečnog izvješća o gospodarstvu.

"SNB neće dopustiti jačanje franka jer bi to ozbiljno utjecalo na cijene i na izvedbu švicarskog gospodarstva", ističe se u priopćenju. Bude li potrebno, banka je spremna u svakom trenutku poduzeti dodatne mjere", dodaje se.

U SNB-u su ujedno snizili procjenu inflacije, predviđajući pad cijena u ovoj godini za 0,6 posto, te njihov rast za 0,2 posto u 2013., odnosno za 0,4 posto u 2014., što je osjetno ispod bančina praga koji definira stabilnost cijena.

Banka je odredila minimalni tečaj franka prema euru od 1,20 franaka za euro u rujnu prošle godine, upozoravajući na prijetnju pada cijena i recesije nakon što je franak u samo nekoliko mjeseci dobio na vrijednosti čak 20 posto zbog velike potražnje ulagača, koji su tražili sigurno utočište za kapital zbog krize u eurozoni.

U proteklih godinu dana sindikati i pojedini izvoznici pozivali su SNB da dodatno oslabi franak, prema razini od 1,40 franaka za euro, ali su ti apeli postupno zamrli budući da se gospodarstvo relativno dobro drži a SNB brani minimalni tečaj izdašnim intervencijama.

SNB-ove mjere pomogle su zaštititi gospodarstvo od jakog eura, ali su SNB-ove devizine rezerve naglo poskočile, na čak 71 posto BDP-a, te su se pojavila pitanja o održivosti takve monetarne politike. Gospodarstvo je pak u drugom tromjesečju neočekivano zabilježilo pad aktivnosti, što je argument u prilog SNB-ovoj politici.

02. svibanj 2024 10:38