Svijet
StoryEditor

Solarna energija postala jeftinija od fosilnih goriva

01. Siječanj 2017.

Budućnost obnovljive energije doći će u trenutku kada ugradnja novih solarnih panela postane jeftinija od ulaganja u ugljen, prirodni plin ili druge opcije. Sudeći prema Svjetskom gospodarskom forumu (World Economic Forum, WEF) taj dan je stigao.

WEF je u prosincu objavio da solarna energija i energija vjetra imaju istu cijenu ili su jeftinije od novih kapaciteta fosilnih goriva u više od 30 zemalja. S obzirom na to da njihove cijene i dalje strmoglavo padaju, dvije trećine svih nacija, u narednih nekoliko godina će doći do točke koja se naziva mrežni paritet. Mrežni paritet odnosi se na vremensku točku u kojoj tehnologija u razvoju proizvodi električnu energiju za istu cijenu kao i tradicionalna tehnologija.

‘Obnovljivi izvori energije dosegli su svoj vrhunac‘ – rekao je Michael Drexler koji je zadužen za infrastrukturu i razvoj ulaganja u WEF-u.

U 2016.godini komunalne usluge dodale su 9.5 gigavata (GW) fotonaponskih kapaciteta u mrežu SAD-a, čime je sunce postalo glavni izvor energije po prvi puta u kalendarskoj godini, sudeći prema procjenama US Energy Information Administration‘s estimates. U ovoj godini, SAD je pustio u pogon dvostruko više solarnih panela u odnosu na prošlu godinu, objavio je Solar Energy Industry Associtaion. Priča o solarnoj energiji je postala još impresivnija nakon što su solarni paneli distribuirani na stambene i poslovne zgrade, što čini ukupni instalirani kapacitet od 11.2GW.

>>>Plenković: Želimo da Ina bude akter šire od hrvatskih okvira, razmišljamo o inicijalnoj ponudi dionica HEP-a

Ipak, globalna ulaganja u obnovljive izvore energije još uvijek zaostaju daleko iza razine koja je potrebna da bi se izbjeglo potencijalno katastrofalno globalno zatopljenje sudeći prema UN-u. Globalne investicije u obnovljive izvore iznosile su prošle godine 286 milijardi dolara, što čini udio od 25% ciljanog iznosa postavljenog od strane UN-a u Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama. Prepreke ulaganjima nisu samo ekonomske prirode već i političke, a jedna od glavnih prepreka su Ugovori koji nisu standardizirani, prenosi WEF.

Na kraju predviđa se da će cijena solarne energije pasti na pola cijene električne energije iz ugljena ili prirodnog plina u sljedećih 10 do 20 godina, a na nekim područjima je već pala. Energetska tvrtka Solarpack je u kolovozu ugovorila prodaju solarne struje u Čileu za samo 29,1 dolar po megavat satu što je 58% manje od cijene energije iz postrojenja za zemni plin.

Izvor: Quartz

20. travanj 2024 10:01