29. siječanj 2017.

Španjolci isprintali ljudsku kožu na 3D bioprinteru

Ivana Tarnaj
Ivana Tarnaj

Znanstvenici Sveučilišta Carlosa Trećeg, u Madridu, predstavili su potpuno funkcionalan 3D biološki printer, koji je u stanju, isprintati ljudsku kožu.

Na projektu je surađivala privatna tvrtka BioDan Grupa, a rezultat je doista impresivan. Osim što ovaj printer može producirati ljudsku kožu, a koja može poslužiti za testiranja farmaceutskih ili kozmetičkih proizvoda, također može biti korištena u medicinske svrhe. Pogodna je za transplantaciju.

Ova koža jedan je od prvih organa koji su proizvedeni pomoću 3D printera, a koji će u skoroj budućnosti biti korišten u medicinske i komercijalne svrhe. Riječ je o revolucionarnom izumu.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=NNOoHC_v5Tw

Osim što je u mogućnosti reproducirati prirodnu strukturu kože, ovaj printer stvara i  njezin vanjski, zaštitni dio.

Taj zaštitni dio sadrži kolagen, protein koji štiti kožu i daje joj elastičnost.

Ovaj printer radi na istom principu kao i konvencionalni printeri koji koriste tintu. Pojednostavljeno, umjesto tinte, koristi se biološki "pripravak", pomoću kojeg se stvaraju stanice kože, u posebnim uvjetima.

Koža se u Madridu proizvodi na dva načina. U prvom, kada nastoje napraviti kožu za transplantaciju, koriste se stanice pacijenta za biološki pripravak, kako bi proizvedena koža bila pogodna za transplantaciju. U drugom slučaju, znanstvenici koriste stanice kože iz zaliha koje imaju u laboratoriju i ta se koža koristi za testiranje u industrijama.

Znanstvenici su istaknuli da su izbjegavali korištenje životinjskog kolagena pri izradi kože, te da su u svojim eksperimentima koristili samo stanice ljudske kože, pa tako onda i ljudski kolagen.

Prednost printane kože nije samo u tome što je izvediva, već i u činjenici da je ovaj način proizvodnje kože relativno brz te ga je jednostavno standardizirati, što je vrlo bitna stavka za daljnja testiranja proizvoda na koži, primjerice u kozmetičkoj industriji.

Izum je trenutno u fazi ispitivanja različitih pravnih regulatornih europskih tijela koji ga nastoje uskladiti sa svim postojećim aktima, vezano uz transplantacijsku medicinu, ali i ona područja znanosti i industrije, u kojima postoje jasne zabrane testiranja proizvoda na životinjama. Ova koža, dakle, osim što će okončati testiranja na životinjama, ima potencijal da spasi živote ljudi koji su stradali od požara ili boluju od kožnih bolesti.