Svijet
StoryEditor

Španjolci su ‘najdigitalnijji‘ nogometni navijači u Europi

26. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Dok se fokus europskih nogometnih zaljubljenika okreće prema suboti 28. svibnja i finalu UEFA Lige prvaka u Milanu u kojem će snage omjeriti Real Madrid CF i Club Atlético de Madrid, kompanija MasterCard objavila je izvještaj koji otkriva navike nogometnih navijača na društvenim mrežama.

Istraživanje je pokazalo da Španjolci najviše podržavaju svoje momčadi putem društvenih mreža – gotovo četvrtina (24%) sudjeluje u raspravama četiri ili više puta tijekom gledanja nogometne utakmice na TV-u što je gotovo dvostruko više od navijača u Italiji (15%). Istovremeno, trećina britanskih nogometnih fanova piše na društvenim mrežama tijekom utakmice, u usporedbi s 84% navijača u Turskoj.

Istraživanje je potvrdilo da interakcija s idolima na društvenim mrežama pozitivno utječe na dojam nogometne igre kod većine navijača (69%), ponajviše u Turskoj (92%) i Španjolskoj (86%). S druge strane, tek 50% britanskih navijača smatra da bi nogometaši trebali biti aktivni na društvenim mrežama.

Facebook (63%) je najpopularnija društvena mreža među zaljubljenicima u nogomet, ponajprije u dobnoj skupini 45-54. Popularnost Facebooka je najviša u Italiji (81%), Rumunjskoj (78%) i Portugalu (77%).

Kad je riječ o uporabi društvenih mreža, 64% navijača tvrdi da im je najvažnije informiranje o novostima iz svijeta nogometa, a postotak je najveći u dobnoj skupini 25-35. Uz to, čak će 71% turskih navijača putem društvenih mreža slaviti pobjedu, za razliku od tek 29% Britanaca.

20. travanj 2024 01:50