Svijet
StoryEditor

Spolna ravnopravnost na tržištu rada mogla bi do 2030. za 10 posto povećati britanski BDP

23. Ožujak 2016.

Žene su još uvijek podzastupljene u britanskom sektoru financijskih usluga, sudjelujući sa svega 14 posto u izvršnim odborima u 2015.. Također, žene u financijskim uslugama u prosjeku su zarađivale 55 posto manje na godišnjoj razini u usporedbi sa svojim muškim kolegama, pokazalo je izvješće Povjerenstva o jednakosti i ljudskim pravima.

Ne postoji čarobna formula kojom bi se povećao udio žena na dužnosničkim pozicijama u financijskom sektoru, pokazala je najnovija analiza čiju je izradu naručila britanska vlada u kojoj se pozivaju tvrtke da prihvate skup neobvezujućih prijedloga radi poboljšanja ravnoteže među spolovima.

Izvršna direktorica britanske banke Virgin Money Jayne-Anne Gadhia predvodila je analizu u sklopu nastojanja da se poveća gospodarska produktivnost u Britaniji. Prema procjenama Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), ravnopravnost spolova na tržištu rada mogla bi do 2030. godine za 10 posto povećati britanski bruto domaći proizvod (BDP).

Četiri glavna načela toga izvješća uključena su u dobrovoljnu povelju koju će usvojiti banka Virgin Money i mnoštvo konkurentskih banaka.

Ona preporučuju uspostavu unutarnjih ciljeva vezano za spolnu raznolikost u višem menadžmentu, potom da paketi plaća budu povezani s ravnotežom među spolovima u tvrtki, te da kompanije imenuju izvršitelja zaduženog za spolove, raznolikost i inkluziju, kao i da tvrtke javno objavljuju statistička izvješća o spolovima.

Pa ipak, u analiza se ne preporučaju nikakvi službeni ciljevi niti uvođenje kvota.

"U konačnici nismo pronašli čarobnu formulu. Sve su organizacije različite i imaju različite prioritete. Svaki pojedinac nužno ima različite zahtjeve i stajališta", napisala je Gadhia u izvješću.

Uz Virgin Money, predstavnici Lloyds Banking Groupa, Barclaysa, HSBC-a i Royal Bank of Scotlanda također će se obvezati za poboljšanje spolne raznolikosti u svojim trvtkama.

"Fantastično je to što se niz vodećih banaka već obvezao da će prihvatitit našu novu povelju o ženama u financijama, a ohrabrujem sve tvrtke u sektoru da slijede takav primjer", kazala je Harriettt Baldwin, dužnosnica u britanskom ministarstvu financija.

Ministarstvo će nakon tri mjeseca objaviti listu tvrtki koje su usvojile povelju.

Žene su još uvijek podzastupljene u britanskom sektoru financijskih usluga, sudjelujući sa svega 14 posto u izvršnim odborima u 2015., prema istraživanju provedenom za potrebe toga izvješća.

U Britaniiji, žene u financijskim uslugama u prosjeku su zarađivale 55 posto manje na godišnjoj razini u usporedbi sa svojim muškim kolegama, pokazalo je izvješće Povjerenstva o jednakosti i ljudskim pravima. Usporedbe radi, odgovarajući postotak u cijelom gospodarstvu iznosi 28 posto.

U posljednjih pet godina u Britaniji je ipak postignut određen napredak u smjeru veće ravnopravnosti. Na žene sada otpada 26 posto pozicija u odborima u tvrtkama među 100 vodećih kompanija sadržanim u londonskom FTSE 100 dioničkom indeksu, nasuprot 12,5 posto u 2010., pokazalo je u listopadu jedno izvješće koje je naručila britanska vlada, the Davies Review.

19. travanj 2024 03:34