Svijet
StoryEditor

Srbija izgubila 300.000 radnih mjesta

27. Rujan 2013.

Srbija je od početka krize izgubila 300.000 radnih mjesta, siva ekonomija obuhvaća 30 posto BDP-a, a šansa za izlazak iz krize je u smanjenju crnog tržišta, izjavio je u četvrtak srbijanski ministar gospodarstva Saša Radulović.

Kako je istaknuo Radulović, zajedničko stajalište o smanjenju sivog tržišta i vraćanje novca i legalne tijekove usuglasio je u nedavnom razgovoru s Dominiqueom Strauss-Kahnom, novim savjetnikom srbijanske vlade, izvijestila je u četvrtak Radiotelevizija Srbije (RTS)

Ministar Radulović je rekao da bi se situacija znatno promjenila vraćanjem dijela sive ekonomije u u legalne tijekove. "Ako samo mali dio sive ekonomije prevedemo u legalne tijekove, dobit ćemo dodatno povećanje BDP-a od jedan do dva posto u naredne dvije godine", rekao je Radulović u Gospodarskoj komori Srbije.

On je sugerirao da grešku od prije godinu dana kad su porezi povećani, Srbija ne bi trebala ponoviti jer je to rezultiralo smanjenjem gospodarske aktivnosti i padom prodaje u trgovini.

Radulović je izjavio i da je od početka krize u Srbiji formalno izgubljeno oko 300.000 radnih mjesta, a neformalno više od 600.000.

Saša Radulović izabran za novog ministra gospodarstva 2. kolovoza u rekonstrukciji srbijanske vlade, kad je razdvojen resor financija i gospodarstva koji je ranije vodio Mlađan Dinkić. Vladu vodi koalicija Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića i Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića.

11. svibanj 2024 23:37