Svijet
StoryEditor

Srbija ostvarila suficit, predlaže se ranija otplata duga

10. Ožujak 2013.

Srbijanski ministar gospodarstva i financija Mlađan Dinkić predložio je vladi prijevremnu otplatu dijela vanjskog duga od 430 milijuna dolara, ustvrdivši da za to postoje uvjeti, budući je u siječnju ostvaren suficit u državnom proračunu, priopćeno je u subotu u Beogradu.

Suficit od 33,9 milijuna eura je, kako se navodi u priopćenju ministarstva financija, ostvaren zahvaljujući značajnom rastu prihoda od doprinosa za socijalno osiguranje i od poreza na imovinu, što je omogućeno primjenom zakona o uvjetnoj poreznoj amnestiji.

Ministarstvo navodi da je i u veljači nastavljen rast proračunskih prihoda jer je u međuvremenu srbijanska vlada odlučila produžiti rok za ulazak u sustav uvjetne porezne amnestije do kraja ožujka.

Ukoliko vlada prihvati prijedlog ministra financija, Srbija bi mogla prijevremeno otplati 430 milijuna dolara do konca travnja.

-Prijevremena otplata skupih kredita iz prošlosti mogućna je zahvaljujući značajnoj likvidnosti koja je osigurana u proračunu Srbije u posljednjih nekoliko mjeseci-navedeno je u priopćenju ministarstva financija.

Zakon o uvjetnom otpisu kamata i mirovanju poreznog duga usvojen je sredinom prosinca 2012. i previđa tzv. poreznu amnestiju, otpis kamata poduzećima koja plate glavnicu duga. Istodobno, poduzeća koja ne mogu isplatiti cijeli dug, ali počnu redovito plaćati porezne obveze također su stekla mogućnost da im se otpišu kamate.

19. travanj 2024 17:58