Svijet
StoryEditor

Srbija popustila: Hrvatske cigarete i dalje po povlaštenim stopama

16. Listopad 2013.
Piše:
liderhrt

Srbija je pristala na zahtjeve Europske komisije i dopustit će Hrvatskoj i dalje izvoz cigareta po povlaštenim carinskim stopama u istom opsegu kao i prije hrvatskog ulaska u Europsku uniju, objavila je Europska komisija.

Komisija je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju započela pregovore o promjenama sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje EU ima sa zemljama zapadnog Balkana kako bi se u obzir uzela nova činjenica, to jest ulazak Hrvatske u EU, koji je automatski značio i njezin izlazak iz Srednjeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA).

Komisija je pregovarala na temelju načela da se zadrži dotadašnji opseg trgovine. Međutim, Srbija i Bosna i Hercegovina nisu pristajale na to i tražile mogućnost da zaštite svoja tržišta nametanjem viših carina za hrvatske proizvode.

Srbija je tražila da se na hrvatske cigarete primjenjuje ista carinska stopa od 57 posto kao i za cigarete iz drugih članica EU-a. Prije ulaska u EU-u, Hrvatska je izvozila 1620 tona cigareta godišnje u Srbiju po povlaštenoj carinskoj stopi od 15 posto, koja vrijedi unutar CEFTA-e, čiji je Hrvatska tada bila član.

- Veliko pitanje u pregovorima bila je poteškoće na koje su srbijanski proizvođači cigareta nailazili pri izvozu svojih proizvoda u Hrvatsku. U tom pogledu, Komisija je objasnila da s hrvatskim pristupom EU-u, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jamči da Srbija može izvoziti cigarete bez carina u Hrvatsku, bez ikakvih prepreka, kao što je to slučaj s njihovim izvozom u druge zemlje članice. Komisija pozdravlja činjenicu da su na temelju tih objašnjenja prihvaćene mjere o zadržavanju tradicionalne trgovine cigaretama između Hrvatske i Srbije - istaknula je Komisija.

Još je ostala jedino Bosna i Hercegovina, koja još nije prihvatila pristup Komisije koja protivi uvođenju carinskih barijera na hrvatske proizvode jer bi to smanjilo dosadašnji opseg trgovine.

09. svibanj 2024 02:45