Svijet
StoryEditor

Srbija povlači 33 veleposlanika

27. Listopad 2012.

Nakon što je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ovog tjedna opozvao veleposlanike iz Moskve i Pariza, tijekom naredna tri mjeseca Srbija će povući njih još 33, što je skoro polovica ukupnog broja šefova diplomatskih misija u svijetu, objavio je beogradski Blic.

Ministarstvu vanjskih poslova Srbije nisu željeli komentirati, ali ni opovrgnuti te tvrdnje. Kako navodi izvor Blica, trećini tog broja veleposlanika istječe četverogodišnji mandat, dok je opoziv ostalih diplomata, kako se nagađa, rezultat političke odluke novih vlasti.

Veleposlanike u Parizu Dušana Batakovića i Moskvi Jelicu Kurjak predsjednik Srbije Tomislav Nikolić opozvao je i ta je odluka službeno objavljena, dok neimenovani sugovornik "Blica" tvrdi da su rješenja već uručena i diplomatima u drugim velikim centrima - Washingtonu, Berlinu i Londonu. Njima mandat istječe u narednih nekoliko mjeseci. List tvrdi da će se gotovo 20 diplomata vratiti u Srbiju, iako im mandat nije pri kraju. Između ostalih, piše list, povučeni će biti veleposlanica u Rimu, nekadašnji savjetnik Borisa Tadića koji je u Ankari, veleposlanici u Tunisu, Azerbajdžanu i Slovačkoj. "Riječ je o namještenicima Demokratske stranke", navodi sugovornik.

Planirano je bilo i povlačenje šefice misije Srbije pri Europskoj uniji u Bruxellesu Roksande Ninčić, ali se od toga odustalo jer bi je trebala zamijeniti predsjednica Odbora za eurointegracije Skupštine Srbije Milica Delević iz oporbene Demokratske stranke, koja je to odbila. Zaključeno je kako u tom slučaju nema odgovarajuće zamjene, te da se tako važno mjesto ne može prepustiti otpravniku poslova. Posljednji veliki kadrovski rez u srbijanskoj diplomaciji napravljen je, inače, u vrijeme kada je na mjesto ministra vanjskih poslova umjesto Gorana Svilanovića došao Vuk Drašković - tada je istovremeno zamijenjeno 14 ambasadora, podsjeća list.

U Ministarstvu vanjskih poslova je rečeno da se neće očitovati u povodu vijesti o novim smjenama, a na pitanje žele li demantirati informacije do kojih je list došao, odgovor je bio - ne. Pojedini beogradski mediji su ranije ovog tjedna objavili da postoji nezadovoljstvo u Odboru za vanjsku politiku, iz kojeg je sugerirano da bi politički vrh Srbije trebao analizirati stanje i učinkovitost diplomatske mreže Srbije u svijetu, ali je tad izravno spomenuto samo ime veleposlanika u Washingtonu Vladimira Petrovića.

05. svibanj 2024 14:58