Svijet
StoryEditor

Srbija u 2016. očekuje 1,8 milijardi eura izravnih inozemnih ulaganja

23. Studeni 2016.

Srbija u 2016. očekuje 1,8 milijardu eura neto priliva od inozemnih ulaganja, što je 5,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavila je u srijedu Narodna banka Srbije (NBS).

Taj devizni priliv bi, prema priopćenju NBS-a, treba u potpunosti pokriti deficit državnog tekućeg računa.

Devetomjesečni neto devizni priliv od inozemnih investicija od siječnja zaključno s rujnom, bio je 1,3 milijarde eura, od kojih je reinvestirano 438 milijuna eura, istaknuto je u priopćenju NBS.

"Veća dobit kompanija u 2015. i 2016. rezultat je, prije svega, njihovog uspješnijeg poslovanja. Iako se to odražava na isplate dividendi, inozemni investitori pretežito se opredjeljuju da ostvarenu dobit zadrže u našoj zemlji i ponovo ulažu u postojeće i nove projekte", ocijeno je u priopćenju NBS.

Narodna banka Srbije ocjenjuje kako na odluku stranih investitora da nastave ulagati u Srbiju, među ostalim, utječe i poboljšanje poslovnog i investicijskog ozračja, te sve bolji makroekonomski pokazatelji i prognoze o ekonomskom rastu. Izravne inozemne investicije u Srbiju bi, ako bude ostvarena prognoza NBS-a, u 2016. bile na razini prošlogodišnjih 1,8 milijardi eura.

26. travanj 2024 23:01