Svijet
StoryEditor

Srbija usuglasila carinske stope za uvoz cigareta iz RH i EU

17. Listopad 2013.
Piše:
liderhrt

Srbijanski ministar zadužen za eurointegracije Branko Ružić potvrdio je u Beogradu da je vlada Srbije usuglasila carinske stope za uvoz cigareta iz Hrvatske i čitave EU i naglasio kako ta odluka neće staviti Srbiju u degradirajući položaj, već će joj pružiti dodatnu priliku za izvoz.

Ružić je nakon sastanka sa šefom Izaslanstva EU u Srbiji Michaelom Davenportom i veleposlanicima zemalja članica EU u Srbiji objasnio da se koordinacijsko tijelo srbijanske vlade za pristupanje EU odlučilo za prilagođavanje svih 88 tarifnih linija.

- Domaće tržište apsorbira više od 21 do 22 tisuća tona cigareta - rekao je Ružić.

Objasnio je da kvota od 1.625 tona ne vrijedi samo za Hrvatsku, već za cijelu EU te da će izvan te kvote potrošnja cigareta iz uvoza biti opterećena carinama po stopi od 58 posto. Riječ je o godišnjoj kvoti od 1.625 tona cigareta iz Tvornice duhana Rovinj, za koje se temeljem sporazuma CEFTA plaćala carina samo 15 posto, dok su pri uvozu cigareta iz države EU carine iznosile 57 posto.

Ružić je objasnio i da izvoz cigareta iz Srbije u zemlje EU, uključujući i Hrvatsku, neće biti carinski opterećen jer će biti na snazi nulta carinska stopa, što će biti dodatna prilika za srpsko gospodarstvo.

U povodu prijepora i pregovora o primjeni carinske stope za uvoz cigareta iz Hrvatske nakon što je postala članicom EU, te pritisaka na Srbiju da zadrži povoljnu carinu za cigarete iz Hrvatske, Ružić je rekao da su iz Bruxellesa uvjeravali da neke necarinske barijere, koje su postojale u dosadašnjoj praksi u Hrvatskoj, više neće biti moguće, jer je Hrvatska od ulaska u EU obvezna primjenjivati standarde Unije.

- Pitanje kvote uvoza cigareta nije bilateralno pitanje, već se o njemu razgovara s Europskom unijom, a ne pojedinačnim državama članicama- istaknuo je Ružić.

Europska komisija je, dan prije izvješća o napretku Srbije priopćila da je Beograd pristao zadržati Hrvatskoj stopu od 15 posto na uvoz cigareta, dok je u srbijanskom parlamentu u srijedu vođena oštra rasprava o tome je li Beograd pristao i pod kojim uvjetima. U intervjuu u srijedu navečer za RTS i predsjednik Tomislav Nikolić rekao je da će zatražiti izvješće o tom slučaju.

16. travanj 2024 00:45