Svijet
StoryEditor

Stabilizirala se cijena nafte

11. Rujan 2013.

Cijene barela sirove nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak razini od 112 dolara nakon što je popustila zbrinutost vezana za mogući vojni udar protiv Sirije.

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je za 39 centi na 111,64 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,47 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na dan ranije, od 107,23 dolara.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je u utorak da će istražiti mogućnosti koje otvara inicijativa Rusije da se neutralizira sirijsko kemijsko oružje, ali je izrazio skepsu i zatražio potporu za upotrebu sile ako diplomatski napori ne urode plodom.

 - S obzirom na splašnjavanje geopolitičkih rizika, cijene nafte vjerojatno će padati jer su i dalje na previsokoj razini ako se uzmu u obzir fundamentalni faktori - procjenjuju u Commerzbanku.

Obama nije odredio rok za uspjeh diplomatskih nastojanja na rješavanju sirijske krize ali je naglasio da će SAD surađivati s ruijom i Kinom na podnošenju prijedloga rezolucije u Ujedinjenim narodima kojom bi se od sirijskog predsjednika Bašara al-Asada tražilo da preda kemijsko oružje.

Prošlog je mjeseca premija na rizik rata u Siriji povećala razliku u cijenama na londonskom i američkom tržištu na pet dolara, katapultirajući cijene u Londonu iznad razine od 117 dolara za barel. U međuvremenu su se cijene ponovo spustile na razinu iz razdoblja prije zaoštravanja krize oko Sirije a analitičari procjenjuju da ima prostora i za nastavak silaznog trenda.

Mnogi analitičari podsjećaju i da će američka središnja banka idućeg tjedna donijeti odluku o smanjenju monetarnih poticaja, iako nakon prošlotjednih razočaravajućih podataka o zapošljavanju u kolovozu prevladava mišljenje da će to povlačenje vjerojatno biti postupno.

Očekuje se da će smanjenje monetarnih poticaja ojačati dolar i time pritisnuti cijene nafte i ostalih roba, budući da će smanjiti kupovnu moć imatelja ostalih valuta a posljedično i potražnju.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 109,26 dolara, što znači da je bila 2,13 dolara niža nego dan ranije.

27. travanj 2024 22:38