Svijet
StoryEditor

Standard Chartered optužen za pranje novca s iranskom vladom

15. Kolovoz 2012.

Britanska banka Standard Chartered platit će njujorškom bankovnom regulatoru 340 milijuna dolara zbog transkacija s iranskim institucijama koje je obavljao kršeći američke antiterorističke zakone, objavio je njujorški ured za nadzor financijskog tržišta.

Prema sporazumu između tog njujorškog nadzornog tijela i londonske banke, postignutom u kratkom roku od svega tjedan dana, banka je pristala na plaćanje 340 milijuna dolara te na vanjski nadzor najmanje dvije godine, kojim će se kontrolirati poštuje li zakone o spriječavanju pranja novca u svojoj njujorškoj podružnici.

Jednu od najvećih svjetskih banaka, Standard Chartered njujorški regulator optužio je prije tjedan dana za navodne transakcije s iranskim entitetima vrijedne čak 250 milijardi dolara, kojima je prekršila američke antiterorističke propise.

Regulator je proglasio banku Standard Chartered "lošom" institucijom jer je u zadnjih gotovo 10 godina s iranskom vladom provela čak 60.000 tajnih transakcija, kojima je na ime naknada zaradila stotine milijuna dolara. Banci je prijetio čak i gubitak bankarske licence za njujorško područje. O detaljima postignute nagodbe u banci kažu da će uskoro izvijestiti.

"Bila je to pragmatična odluka u najboljem interesu dioničara i klijenata", izjavio je glasnogovornik banke. Ipak, Standard Chartered nije ovom nagodbom riješio sve svoje probleme s američkim regulatorima. Po riječima dvoje ljudi upoznatih s cijelim slučajem, banka je i dalje suočena s istragama američkih saveznih vlasti koje želi utvrditi je li ta banka pomagala Iranu nezakonito novčano poslovati preko SAD-a.

25. travanj 2024 08:13