Svijet
StoryEditor

Steinmeier: Trumpova ‘politika straha‘ prijeti svjetskoj sigurnosti

21. Srpanj 2016.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kaže da "politika straha i izolacije" Donalda Trumpa prijeti SAD-u i svjetskoj sigurnosti.

- Politika straha i izolacije će donijeti manje, a ne više sigurnost i bila bi opasna, ne samo za Sjedinjene Države, nego za Europu i ostatak svijeta - rekao je socijaldemokrat u intervjuu za Reuters.

Trump je u utorak osigurao republikansku nominaciju u utrci za predsjednika SAD-a uz slogan "Amerika na prvom mjestu" koji su u tridesetim godinama prošlog stoljeća koristili izolacionisti tražeći da se Amerikanci drže podalje od Drugog svjetskog rata.

- Mi Europljani očekujemo govor od republikanskog kandidata koji sadrži više od obećanja o snažnijoj Americi. Nas zanima što to znači s pogledom na svijet i odnose s Europom - kaže Steinmeier koji Trumpa postojano kritizira otkad je ovaj u travnju prvi put predstavio svoju viziju smjernica vanjske politike SAD-a.

Trump je u govoru o "Americi na prvom mjestu" zagovarao protekcionizam, odbacio prošlogodišnji nuklearni sporazum s Iranom, zatražio više novca za raketne štitove u Europi i snažniju podršku Izraelu.

27. travanj 2024 02:30