Svijet
StoryEditor

Stišane bojazni za opskrbu iz Rusije stabilizirale cijene nafte

18. Ožujak 2014.

Cijene barela sirove nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima blizu 106 dolara nakon što su se stišale bojazni da bi kriza u Ukrajini mogla prekinuti opskrbu iz Rusije.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 20 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 106,44 dolara. U ponedjeljak je završila trgovanje u minusu 2,33 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 98,23 dolara.

"Tržište više ne smatra da je stanje oko Krima problem. Kriza bi trebala popuštati", konstatirao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Prkoseći prosvjedima Ukrajine i prijetnjama Zapada sankcijama, ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je danas u parlamentu da će Rusija nastaviti s procedurom pripojenja Krima.

Time ruski predsjednik podiže uloge u najozbiljnijoj krizi u odnosima Istoka i Zapada nakon kraja Hladnog rata, koja je među ulagačima potpirila bojazan da bi mogla utjecati na ruski izvoz energenata u Europu.

Europa je u prošloj godini od Rusije kupovala 4,33 milijuna barela dnevno, što iznosi oko 44 posto neto uvoza nafte u europske članice Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Sjedinjene Države i Europa do sada pak nisu signalizirale da žele zaoštriti sukob s Rusijom, a njihove jučer uvedene sankcije ciljaju na pojedince iz Rusije i Krima, a ne na široku trgovinu.

Stoga se pozornost naftnih tržišta preusmjerava prema obilnoj opskrbi i slabijim izgledima potražnje. Dodano cijene nafte pritišću i procjene da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za više od dva milijuna barela, s obzirom na kraj zimske sezone i manju potražnju za lož-uljem.

Prema Reutersovoj anketi uoči tjednih izvješća Američkog instituta za naftu (API) i američke vlade koja će biti objavljena danas odnosno sutra, zalihe bi trebale porasti za 2,8 milijuna barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 103,85 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

25. travanj 2024 09:10