Svijet
StoryEditor

Što čeka Fifu nakon što je Sepp Blatter podnio ostavku?

03. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Sepp Blatter je u utorak poslijepodne objavio kako nakon 17 godina u ulozi predsjednika FIFA-e daje ostavku. Na izvanrednoj konferenciji za medije je izjavio kako bi se novi izbori trebali održati što prije.

Potez je rezultat golemog pritiska nastalog zbog korupcijske afere vezane uz primanje mita u zamjenu za dodjelu domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva. U aferu je upleteno čak 14 visokih dužnosnika FIFA-e. Isprva se činilo kako Blatter neće odstupiti s pozicije, budući da je prije svega nekoliko dana uspio osvojiti peti mandat. Tada je izjavio kako s aferom nije upoznat, kako ne može znati apsolutno sve što se događa u FIFA-i te kako će se boriti protiv mita i korupcije.

Tko će preuzeti?

Jordanski princ Ali bin Hussein je na posljednjim izborima osvojio dovoljno glasova da prođe u drugi krug i kandidirat će se opet, ali on nije jedina opcija. U nadolazećim danima svoje bi kandidature trebali objaviti bivši nogometaš Luis Figo, bivši FIFA-in dužnosnik Jerome Champagne, predsjednik Nizozemskog nogometnog saveza Michael van Praag i predsjednik UEFA-e Michel Platini.

I dalje nije poznato kada bi se trebali održati izbori, ali se nagađa da će se održati nekad između prosinca ove godine i ožujka 2016. U međuvremenu, Blatter je i dalje na čelu FIFA-a. Postoji šansa da se u međuvremenu predomisli oko ostavke. Ne bi bio prvi put – 2011. godine je izjavio kako se neće ponovno kandidirati, ali na koncu ipak jest.

Nije poznato niti hoće li Blatterova ostavka i korupcijska afera utjecati na Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru. Postoji šansa da će netko od potencijalnih pretendenata na poziciju svoju kampanju temeljiti na zahtjevu za ponovnim izborima domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva.

Drugo je pitanje može li Blatter biti uhićen. Ukoliko postoji sumnja da je Blatter osoba u pozadini korupcijskog skandala, a čini se da postoji, činjenica da je odstupio ne bi ga trebala izuzeti iz istrage.

26. travanj 2024 21:52