Svijet
StoryEditor

Što donosi studija o značajkama društvenog poduzetništva?

04. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Društvena poduzeća važan su pokretač uključivog i održivog rasta, te igraju ključnu ulogu u rješavanju trenutnih ekonomskih i ekoloških izazova, navodi se u izvješću koji je objavila Europska komisija

Trenutno samo osam europskih država (Bugarska, Grčka, Francuska, Italija, Luksemburg, Slovenija, Švedska i Velika Britanija) provodi politiku koja potiče i podržava razvoj društvenog poduzetništva.

Studija ističe da su strukture podrške nedovoljno razvijene i rascjepkane, s izuzetkom Italije, Francuske i Velike Britanije. Međutim, politika razvoja društvenog poduzetništva je trenutno u fazi razvoja u još sedam zemalja (Irska, Hrvatska, Latvija, Litva, Malta, Poljska i Rumunjska).

Po prvi put, ova studija opisuje glavne značajke društvenih poduzeća u 28 zemalja članica Europske unije i u Švicarskoj, koristeći zajedničku definiciju i pristup. Studija također daje i pregled svega što koči razvoj društvenog poduzetništva, te je polazna točka za razvoj sveobuhvatne karte društvenih poduzeća u Europi.

Slaba vidljivost i prepoznatljivost sektora društvenog poduzetništva, ograničenja sadašnjih zakonskih i regulatornih okvira, manjak financijskih sredstava, otežan pristup tržištu i nedostatak poslovne podrške i razvoja strukture, obuke i razvoja radne snage, samo su neki od navedenih problema, piše cedra.hr.

Studija prati Social Business Initiative koju je Europska Komisija pokrenula 2011. godine. Ona ocrtava nacionalnu politiku i zakonske okvire za društvena poduzeća, uključujući najbolje prakse kako bi ubrzao njihov rast.

Studija se temelji na postojećim akademskim materijalima i razgovorima s više od 350 dionika diljem Europe.

24. travanj 2024 04:41