Svijet
StoryEditor

Što je 2014. donijela ženama u svijetu rada?

31. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Nekoliko je kompanija u 2014. godini, uključujući Universal Music Publishing Group i American Apparel, prvi put postavilo žene na pozicije CEO-a.

S druge strane, u ovoj je godini Microsoftov Satya Nadella izjavio kako žene ne bi trebale trebale tražiti povišicu (ili što god je pokušavao reći), Goldman Sachs je optužen zbog takozvane ‘boys club‘ korporativne kulture, a Silikonska dolina je bila na meti kritika zbog odbacivanja radništva koje se nije uklapalo u ‘brogrammer‘ kalup.

Donosimo pregled trendova u 2014. godini koji su oblikovali ulogu žena u svijetu rada:

Žene i dalje nisu plaćene jednako kao muškarci (čak i za isti posao s jednakim iskustvom)

Žene koje su diplomirale ekonomiju 2014. godine na prvom poslu očekuje 14 548 dolara manja plaća nego muškarce, tvrdi Bloombergova analiza. Skeptici naglašavaju da razloge za opstanak rodnog jaza u plaćama treba tražiti u činjenici da žene prihvaćaju manje plaćene poslove te da ih u profesionalnom usponu sprječavaju ‘obiteljske‘ obveze, ali činjenica jest da rodni jaz u plaćama nije nestao kada su žene počele preuzimati bolje plaćene poslove pri čemu su imale jednako iskustvo kao i muškarci (ili u jednakoj mjeri nisu imale iskustva).

Dobivaju poslove, ali ne na najvišim pozicijama

Kompanije se vole hvaliti raznolikošću, ali obično nastaje muk kada se spomene pitanje broja žena na najvišim pozicijama. Čini se, pogotovo u financijskom sektoru, kako jako malen broj žena dospije do vodećih pozicija u kompanijama.

Teško pronalaze mentorstvo

Istraživanja pokazuju kako je pronalaženje mentorstva najbolja stvar koju mlada osoba može napraviti na novom poslu. Međutim, problem nastaje u činjenici da se žene na vodećim pozicijama koje odluče mentorirati mlađe zaposlenice često suočavaju s negativnim kritikama nadređenih. Štoviše, i kod muškaraca i kod žena se može primijetiti manja želja za mentoriranjem zaposlenica.

Žene su nepopularne kao šefice

Gallupovo istraživanje provedeno u listopadu je pokazalo kako samo petina Amerikanaca i Amerikanki preferira žene kao nadređene. Žene, od kojih je 39 posto izjavilo kako preferira šefa umjesto šefice, pokazuju veću želju za muškarcima na nadređenim pozicijama – 26 posto muškaraca preferira muškarce.

25. travanj 2024 03:27